Zesde Woellust Run

VEENDAM De Woellust Run, kriskras door de wijk Woellust in Veendam, begon zes jaar geleden als een Midzomernachtrun met twee afstanden. Voor de kinderen 500 meter, en 6 kilometer voor de grote mensen. Er liepen 30 kinderen mee, en de 6 kilometer, telde 6 lopers.

In die zes jaar heeft de run een regionaal karakter gekregen met deelnemers uit de wijde omgeving. Zaterdag werd voor 180 hardlopers het startschot gegeven door journalist Piet van Dijken, die tevens de wedstrijd presenteerde. De lopers werden door enthousiaste buurtbewoners aangemoedigd.

De Woellust Run is voor jong en oud, en voor ervaren en minder ervaren lopers. Voor iedere sportieveling was er wat wils. De meest verre loper was uit Maastricht overgekomen. Een oud-Veendammer weliswaar. Maar hij wilde erbij zijn.

Op de 500 meter voor de jeugd finishte Joachim Smit als eerste, en Johannes Smit op de 1000 meter. Op de 5 kilometer kwam Marieke Lokhorst op een tijd van 20.17 binnen. Joline v.d Laan finishte met een tijd van 21.30 als tweede. Bart Berendsen eindjgde met 22.24 als derde.

Op de 10 kilometer was Jan Stuursma op de tijd van 33.19 over de meet gekomen. Gevolgd door Dennis Oomkens met 34.12 op de tijdsklok. Marcus Vording uit Veendam, vorig jaar nog als eerste binnen, bezette de derde plaats. De eerste vrouw op de 10 kilometer is Will Schreuder geworden. Voor het eerst was er tijdregistratie aanwezig bij de start- en finishboog.

Aan de beide afstanden voor de jeugd hebben tezamen 70 kinderen meegedaan. De 5 kilometer telde 67 lopers, en 31 voor de 10 kilometer. De wijk zelf was met zo’n 30 lopers vertegenwoordigd.

Bewoner Wim Meens heeft in de aanloop naar de run een clinic gegeven met tips. Hij is de snelste hardloper in de wijk, en won vier keer. Wim liep als medeorganisator dit jaar niet mee. Maar hij is wel aan het trainen voor de 100 kilometer van De Run in Winschoten, de oudste ultraloop van Nederland.

“De Woellustrun wordt breed gedragen door de wijkbewoners en heeft met de kleinschaligheid en gemoedelijkheid een heel eigen karakter. Aan de oproep om de straten feestelijk te versieren, is veel gehoor gegeven”, vertelt medeorganisator Wouter Bustin. “We hebben officiële afstanden in de run en alle straten in de wijk worden gebruikt. Het parcours telt 30 bochten.”

De opbrengst uit de run gaat naar de wijk voor het organiseren van leuke dingen. Tijdens Pasen werd het Eierzoek Festijn gehouden. En in het najaar vindt weer de Haloween Spokentocht plaats. Dat wordt ook steeds groter.

Door Henk Drenth.