Veendam bijt spits af met Week van de beiaard

VEENDAM - De week van 23 tot en met 29 juli is door de Stichting Klokkenspel Groningen uitgeroepen als ‘Week van de beiaard’.

Gedurende deze week wordt om elke dag één van de zeven carillons die de provincie Groningen rijk is bespeeld door gerenommeerde beiaardiers. De concertserie vormt één van de hoogtepunten uit een reeks van festiviteiten die de jubilerende Stichting KlokkenspelGroningen dit jaar organiseert. De zeven carillons vormen, tezamen met 25 automatische klokkenspellen en 400 luidklokken een belangrijk deel van het cultureel erfgoed van de provincie Groningen.

Het spits wordt maandag 23 juli om 19.00 uur afgebeten door Paul Maassen op de beiaard van de Grote Kerk in Veendam. Hij wordt voor deze gelegenheid begeleid door Hans Vermunt op synthesizer.

In de rest van de week bespelen de beiaardiers de carillions van de Academietoren en de Martinitoren in Groningen, het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee, de toren van de Marktpleinkerk in Winschoten, de Nicolaïkerk te Appingedam en de Hippolytustoren te Middelstum.

In de concertserie is een zeer gevarieerd repertoire voor carillons bewerkte composities opgenomen. Naast werken van bijvoorbeeld Johan Sebastiaan Bach, Vivaldi en Händel, zijn er ook composities geprogrammeerd van hedendaagse musici, zoals Coldplay en Leonard Cohen. Door ook moderne muziek op te nemen in het programma, bewijzen de betrokken beiaardiers dat het carillon nog helemaal past in onze tijd.