Bog & Roll goes international

VEENDAM - Pettycoats, vetkuiven en mooie oldtimers vulden afgelopen zaterdag het Museumplein in Veendam. Daar vond voor de vierde keer Bog and Roll plaats.

En natuurlijk kon er weer volop worden gedanst op de muziek uit de begindagen van de Rock & Roll. Het warme zomerweer weerhield de voetjes er niet van de vloer te blijven, the place to be was vet hot. De podiumtent is er normaal gesproken om droog te blijven, nu diende deze tegen de zon.

De Bogdikers Everhard Sprik en Wietske Trausel van Stichting Bogdike hadden een mooi programma neergezet. Een dameskapper en een barber zorgde voor de mooiste fifties kapsels, of voor een heerlijk frisse scheerbeurt. Op de fiftiesmarkt kon nog een passende outfit aangemeten worden, of leuke retro hebbedingetjes worden gescoord. Het vele chroom van de Amerikaanse sleeën, zoals Buick, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Desoto of Oldmobile, schitterde in de warme zon.

Sprik en Trausel hadden artiesten uit binnen- en buitenland gehaald. Jackson Sloan uit Engeland werd begeleid door het Drew Davies Rhythm Combo uit Frankrijk. De vierkoppige rock and roll-band Star-Kings liet authentiek klinkende Rock & Roll horen. Annita (Langereis) & the Starbombers staan op alle grote festivals in Europa. Tussen de bands door draaide de 72-jarige internationale dj At Koning.

Jürgen en Gudrun Bartsch uit Oldenburg, Duitsland, hadden op internet over het Bog & Roll muziekfestival gelezen. Onder de naam Jumpin’ Boogie’s gaan ze elk weekend naar dergelijke dansevenementen. Ze zijn geen lid van een dansvereniging. In hun jonge jaren leerde het echtpaar het zichzelf aan, inmiddels 40 jaar geleden. “Es ist einfach tolles Music und ach die Atmosphäre ist sehr schön.” En natuurlijk is het ook jeugdsentiment.

Ze hebben allerlei grappige danspasjes ingebouwd, en bewegingsloze figuurmomenten. Als er ruimte voor is worden ook onverwachte gimmicks ingebracht. “Mit was uns gerade einfalt.” Ze oogsten er applaus mee. Ondanks Jürgen zijn leeftijd was hij ook in de spreidstand gegaan. Het was spontaan, en zelfs voor zijn vrouw kan het een verrassing zijn. Hij kan het omdat dansen jong en lenig houdt.

“Es ist sehr schön hier. Mit gute Musik und nette Leute”, sagt Gudrun. Het echtpaar kent ook ‘manche Holländischen Tansern’ die ze ook in Duitsland hebben gezien. Het is net een grote familie.

Ischa Blom had tussen de oldtimers op het Museumplein een Ford Popler uit 1957. Of eigenlijk het koetswerk uit dat jaar, dat op een onderstel van een veel latere Ford Mustang is geplaatst. Met ook een Mustang V8 motor onder de oude Popler kap. Het dak is 10 cm verlaagd. Hij heeft het van een vriend, die er twee had, overgenomen. Dergelijke oldtimers die tot showwagen zijn omgebouwd wordt een hot rod genoemd.

De andere oldtimers moeten juist zo origineel mogelijk blijven, maar de opvallende auto van Ischa trok heel veel bekijks. Op afstand was hij een poosje op een muurtje gaan zitten om dat gade te slaan.

De afterparty in dorpshuis De Wending was nieuw bijgevoegd. Voorheen had Sprik bij zijn huis een nazit. Maar 65 mensen vorig jaar op de barbecue was wat veel van het goede.

Henk Drenth.