Jachthonden moeten examen afleggen

VEENDAM - De Jachthondenopleiding Oost-Groningen houdt zaterdag 4 augustus een standaard jachthondenproef in Borgerswold, Veendam. Aan deze proef doen 73 combinaties, afkomstig uit het gehele land, mee.

Een jachthondenproef is een examen en bestaat uit drie gestandaardiseerde gedrag- en gehoorzaamheidsproeven en zeven gestandaardiseerde apporteerproeven.

De honden starten met de proeven voor het C- en B-diploma. Na de middagpauze mogen de honden, die tijdens het ochtendgedeelte op alle proeven een voldoende hebben gehaald, deelnemen aan de proeven voor het A-diploma.

Deze proeven bestaan uit een dirigeerproef te land, waarbij de hond door zijn eigenaar via een stoppunt naar de valplaats van een houtduif moet worden gedirigeerd. Dit stoppunt ligt ongeveer ongeveer 100 meter van de inzetplaats en 50 meter van de duif. Indien de hond op de dirigeerproef een voldoende heeft gehaald mag worden deelgenomen aan de proef ‘apport van verre loper over breed water’.

Tijdens deze proef moet aan de overzijde van een breed water een ver weg gesleepte wilde eend geapporteerd worden. De hond dient daarbij gebruik te maken van het sleepspoor. Dit sleepspoor is minimaal 150 meter en maximaal 300 meter lang en bevat 2 haken van ongeveer 90 graden.

Naar verwachting zal de diploma- en prijsuitreiking rond 16.00 uur plaatsvinden in de Borgerswoldhoeve.