Wat ’n weertje nait?

NOORDBROEK - Om maar meteen duidelijkheid te zijn: die voorspelde 40 graden gaat er niet komen. „Heisa om niks”, steekt Harma van wal.

Slechts één van de vijftig weermodellen liet dit zien. Piet en ik werken met het Duitse Offenbach-model en die veertig graden, nee dat gaat niet gebeuren.” Met Piet doelt Harma op Piet Paulusma, haar baas en tevens goede vriend.

Bij hem volgde ze haar opleiding en er ontstond een goede band tussen de twee weerfanaten.

De weermodellen laten een berekening van data zien waarmee Harma vervolgens aan de slag gaat. Hierin houdt ze rekening met veel factoren waaronder de wind en diens richting, neerslag in welke vorm dan ook, de temperatuur en de luchtstromen.

“Op basis van deze gegevens maak ik een weersverwachting.” En deze verwachting is dagelijks live te horen op de radio en te zien op TV Noord. Voor haar radiobijdrages hoeft Harma de deur niet uit. In haar werkkamer heeft ze alles wat ze nodig heeft om verbinding te maken met de studio in Groningen. Haar weerstation staat in verbinding met allerlei meetapparatuur buiten in haar tuin. Allemaal hightech-snufjes, “maar”, zo vertrouwt ze me met een knipoog toe “een barometer van een tientje werkt net zo goed hoor.”

Hondsdagen

Geen veertig graden dus. Maar wat dan wel? De eerste vakantieweek kunnen we in ieder geval nog volop genieten van de zon. Toch denkt Harma dat deze unieke zomer, want dat is het, straks wel eens om kan gaan slaan. We zouden kunnen verwachten dat het weer gaat inkakken in augustus. En we zitten dan midden in de hondsdagen (20 juli – 20 augustus). En als het dan eenmaal wisselvallig en regenachtig is, blijft dat ook wel even zo. Maar vooralsnog lijkt het erop dat het droogterecord van 1976 gaat sneuvelen.”

Op de vraag of het nu extra druk is voor de weermannen- en vrouwen antwoordt Harma ontkennend. “Dit is een uniek weerbeeld waar we in zitten, maar elke dag is altijd opnieuw interessant, geen dag is hetzelfde en geen zomer of winter is gelijk aan eerdere jaargangen.”

Harma geniet zeker van de zomer maar haar weerhart gaat sneller kloppen van storm en onweer. Bij onweer zit ze – ondanks het vaak nachtelijke uur – steevast in de tuin en bij storm springt ze de auto in en rijdt ze naar Termunten of Delfzijl. En dit doet ze vaak samen met haar partner Marco. “Mijn rots in de branding. Mede dankzij hem kan ik dit werk zeven dagen per week doen. Elke dag naar de studio en iedere dag radio-uitzendingen. En als ik thuis kom, is er al gekookt, heerlijk!”

Leven is veranderd

Naast haar werk voor RTV Noord geeft Harma met grote regelmaat lezingen op scholen, bij verenigingen, clubs en zelfs ontvangt ze – samen met Marco - gezelschappen thuis die in de tuin worden bijgespijkerd over het weer.

“Ja mijn leven is wel veranderd sinds mijn werk als weervrouw”, verzucht ze. Na 20 jaar in Gockingaheem in de zorg te hebben gewerkt, kon ze van haar passie haar werk maken en daar heeft ze nog geen seconde spijt van gehad.

Hoewel ze iedere vakantie nog een nachtdienstje meepakt in het zorgcentrum – voor de gezelligheid – is het weer helemaal haar ding. “Waar ik alleen niet aan kan wennen, is dat mensen anders tegen me doen. Spreek me gewoon aan, ik ben gewoon Harma”, benadrukt ze stellig.

De komende periode gaat Harma iedere woensdag op locatie à la Piet Paulusma het weer brengen. “Zin in. Dat deed ik eerder ook maar het is zo’n gevlieg. Ik heb het wel gemist dus ik kijk er echt naar uit. We beginnen volgende week ergens in Noordpolderzijl, hartstikke leuk man!”, besluit ze.