Bieb heeft goed schooljaar achter de rug

Biblionet Groningen heeft nu de zomervakantie in volle gang is, de cijfers van het afgelopen schooljaar op een rijtje gezet.

Gekeken werd naar hoe de vernieuwde onderwijsprogramma’s voor het primair onderwijs zijn uitgepakt. In totaal deden er in het schooljaar 2017-2018 bijna 45.000 kinderen mee verdeeld over twaalf verschillende programma’s.

Uit analyse blijkt dat er aan drie van de twaalf projecten opvallend veel scholen en leerlingen meededen. Zo kwamen er ruim 6.000 kleuters op bezoek in de bibliotheek bij Marc de alligator. De kinderen werden tijdens dat bezoek voorgelezen uit het prentenboek Marcs grote gevaarlijke tanden. Ook ontdekten ze aan de hand van opdrachtjes wat er allemaal te doen is in de bibliotheek.

Het leesproject Scoor een Boek! kon afgelopen schooljaar ook rekenen op vele deelnemers. In totaal scoorden 5.364 kinderen, 34.462 boeken. Bovendien zorgt het Vakantielezen project ervoor dat er deze zomervakantie meer dan 5.000 kinderen uit groep 3 & 4 fanatiek blijven doorlezen.

In cijfers ziet dit er als volgt uit.

1. Op bezoek bij Marc de alligator, 6.108 leerlingen, 197 scholen (82%*)

2. Scoor een Boek!, 5.364 leerlingen, 163 scholen (68%*)

3. Vakantielezen, 5.309 leerlingen, 173 scholen (72%*)

*van het totale aantal scholen voor primair onderwijs in de provincie Groningen.

Ooks is de netwerkorganisatie achter 42 Groningse bibliotheken een samenwerking gestart met ITurnIT. Deze stichting is opgericht vanuit de droom om elk kind toegang te geven tot onderwijs dat voorbereidt op de gedigitaliseerde samenleving. “Dankzij die samenwerking kunnen we voor een impuls zorgen op het gebied van activiteiten waarbij kinderen 21ste eeuwse vaardigheden ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het programmeren van apps, websites en robots.”, aldus onderwijscoördinator Jolanda Robben van Biblionet Groningen.

Het onderwijsaanbod voor komend schooljaar staat klaar voor na de zomer. “En…”, zo vertelt Robben, „het bevat twee hele gave, nieuwe projecten voor groep 7 & 8. Het gaat om De Baas op Internet en De Uitdaging. Scholen die meer informatie willen, kunnen op onze website kijken of contact opnemen met hun contactpersoon bij de bibliotheek.”