Inloopconcertjes in de Grote Kerk Veendam

VEENDAM - Op de eerste drie maandagmiddagen in augustus staan de kerkdeuren van de Grote Kerk in het centrum van Veendam van 13.00 uur tot 17.00 uur open.

Tijdens het bekijken van de kerk wordt het orgel bespeelt door Veendamme Doewe Kraster en Wim Van de Laar uit Hoogezand. Er zijn gidsen die u alles kunnen vertellen over de geschiedenis van het kerkgebouw.

De toren kan beklommen worden en het carillon kan bezichtigd worden. Onder begeleiding mag men in het orgel kijken en voor liefhebbers bestaat de mogelijkheid om even orgel te spelen.

Als de kerk open is dat te zien aan de vlaggen die voor de kerkdeuren zijn geplaatst. Het kerkgebouw staat er al vanaf 1662 en is het oudste nog in gebruik zijnde gebouw van Veendam. In de loop van de tijd het een aantal keren verbouwd. De grootste verbouwing was 1776. Het schip werd toen verdubbeld.

Bijzonder zijn onder andere de Herenbank, de Ommerlanderbank, de Schippersbank en de Vrouwenbank uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Het grote romantische orgel is in 1824 gebouwd door Timpe. Dit orgel was niet meer te restaureren en daarom bouwde de Duitse orgelbouwer Faber en Dienes in 1927 een nieuw concert orgel met drie klavieren.