Teamwork bij paintball

VEENDAM - Onder bescherming van gezichtsbedekking en beschermende kleding werd met verfballetjes geschoten waarin een niet schadelijke gelatine-kleurstoffenmengsel.

Paintball is een zeer populaire sport en voor alle leeftijden geschikt om te spelen. Het is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar het in de jaren 80 voor het eerst werd gespeeld. Aanvankelijk was het paintballgeweer bedoeld om met gekleurde verfballetjes vee en bomen te markeren.

Vooraf demonstreerde instructeur Wouter van Riet de bediening van het paintballgeweer. Wanneer het geweer leeg is moet er eerst een veertje naar voren worden geschoven om het geweer met 15 verfballetjes te kunnen vullen. „Vergeet dan niet om ook het veertje weer terug te schuiven. Anders wil ie namelijk niet schieten”, hield Wouter de deelnemer voor. De deelnemers mochten vooraf ook even proef schieten.

Team 1 en team 2 beten het spits af, waarbij het team 3 en 4 mooi de kunst konden afkijken. Eigen teamleden waren herkenbaar aan hun blauwe of rode overalls met bijpassende helmen.

Wegens grote belangstelling van 50 deelnemers werd deze Paintball wedstrijd ingelast voor een extra groep. Dankzij het sponsorgeld van de Rabobank en de Rotaryclub kon iedereen ook aan dit onderdeel van Summerfun meedoen. De mix met de ouders/begeleiders is nieuw dit jaar.

„Vanavond hebben we met Shotgun wapens geschoten”, vertelde Wouter van Riet na afloop. “We hebben onder andere het spel ‘Capture the flag’ en ‘Free for all’ gespeeld. Het veld is 1600 m2 groot en telt 40 hindernissen.”

Samuël van 8 en zijn zusje Abagail van 6 vonden de oude caravan die vroeger op de Vakantiemarkten heeft gestaan de leukste hindernis. „Een mooie schuilplaats waar je je goed achter kan verschuilen”, vertelde hun vader Athir. Voor alle drie was het spel nieuw, waarbij vader vooral voor de verfballetjes zorgde. “Het is echt teamwork”, vertelde hij.

De minimum leeftijd voor het paintballen is 8 jaar en het wordt veel gespeeld tijdens kinderfeestjes. Maar ook is het met grotere verfballen heel populair tijdens vrijgezellenfeesten en bedrijfsuitjes.