Avondvullend speurwerk

VEENDAM - Hoofdcommissaris mevr. Hop (met H O P) had vrijdagavond de hulp ingeroepen van speurteams om een moord op te lossen die recentelijk was gepleegd. Zij had de rechercheurs Fledder en Fledder op de zaak gezet. Op de plaats van delict waren ze in steriele witte pakken druk met het onderzoek bezig.

Tevens was dit ook het startpunt voor de speurteams met de vraag om mee te helpen met het achterhalen van de dader, het motief en het moordwapen. Ook de identiteit van het ‘slachtoffer’ was nog niet bekend.

De speurteams namen deel aan de tweede editie van de Summerfun Murder-speurtocht. Deze keer in de omgeving van de verschillende sportverenigingen achter de Langeleegte met een route van circa vijf kilometer. Aan de speurtocht deden groepen mee, die met tussenposen van vijf minuten op pad waren gestuurd. In totaal hebben veertig personen meegedaan aan een avondvullend programma.

Acht acteurs hebben op zes locaties de typetjes gespeeld. De personages vertelden hun relaties tot het slachtoffer George A. Zwart. Een adellijke man afstammend van Magnus de Verschrikkelijke uit de riddertijd. Zijn vriendin Sylvia Roodhart was een van de verdachten. Knap was hij zeker niet, en 15 jaar ouder. Ze heeft altijd al een rijke man gewild, en was nog maar kort geleden in het geheim met hem getrouwd. Haar mogelijk motief: om er met zijn geld vandoor te kunnen gaan.

Haar dochter Rozefina, butler Robbert de Wit en de onterfde broer Roderick Zwart en neefje Henrick hadden ook een mogelijk motief. De beide buurmannen Bruinsma en Vos waren elkaars goede alibi en de tuinvrouw Petra Oranjewegen had geen motief. Ze kon goed met Zwart opschieten omdat ze allebei dol op rozen waren.

Er lagen voorwerpen op de locaties waarmee aanwijzingen verzameld konden worden. Aan de hand van het motief, het alibi en het moordwapen moest men de dader zien te ontdekken. Na het verhaal waren en drie vragen op het lijstje, maar er mocht maar er één van worden gekozen. Eén ervan was de juiste en bepalend voor de hoogst behaalde score bij het oplossen.

Anniek Panman heeft het verhaal met de typetjes erin bedacht en uitgewerkt. Zij speelde de rol van hoofdcommissaris Hop. Het was goed georganiseerd en het verhaal was heel mooi neergezet. De rollen werden goed gespeeld waardoor de kinderen steeds meer in het verhaal kwamen, en het steeds spannender werd om de juiste persoon te vinden. Het is een gezinsactiviteit met echt teamwerk. Het was ook een soort wedstrijd en het spelen tegen andere groepen maakte het ook spannend.

De acteurs kwamen er ook steeds beter in. Door hun eigen manier van spelen en bewoordingen maakten ze er hun eigen verhaal van. Ook het speurteam Wijsbeek uit Veendam had zich met Domenica (11) op de zaak gestort. Het team Lichtenberg en Wiebrands met Danique (7), Daimy (8) en Chelsea (9) bundelden hun expertises gebundeld. De families Al Rais, Muurman en Ten Doornkaat kwamen als eerste, tweede en derde bij de juiste oplossing. De uitkomst was heel verrassend en hier bleek ook het belang van de juiste vragen. Het was de tuinvrouw. Maar zonder motief, het was een ongeluk.