Langdurige droogte werpt zijn lange schaduw vooruit

Tripscompagnie - Asperges kunnen normaal gesproken goed tegen droogte. De wortel zit tot 110 centimeter diep en kan zijn water wel krijgen.

Maar zonder beregenen tijdens de extreme hitte van de afgelopen periode zou ook de asperge het moeilijk hebben gehad. Met als gevolg een verminderde oogst in het komend seizoen. Het resultaat kan zijn minder krachtige groei en met buigende koppen.

Henk Grol heeft zijn aspergebedden twee keer moeten beregenen. “Dit hebben we 15 jaar niet gedaan”, vertelt hij. “Sommige percelen met aardappelen hebben we tot nu vier keer beregend”.

Naast de aspergeteelt is Grol op vijftig hectare grond ook teler van zetmeelaardappelen. De droogte en de hoge temperaturen eisen in de zetmeelaardappelen ook hun tol. De afgelopen periode zijn de aardappelen flink aangetast. De opbrengst van de niet beregende aardappelen zal naar verwachting de helft lager uitvallen. Afhankelijk van het betreffende perceel zal de opbrengst van 1 hectare op zo’n 25 ton kunnen uitkomen, waar 45 ton opbrengst normaal is.

De aardappelsector heeft dan ook aan de bel getrokken. De oogst dreigt tegen te vallen, met kleine en waarschijnlijk duurdere piepers tot gevolg.

Grol heeft een perceel waarvan de aardappelen eronder zo groot zijn als krieltjes. “Als we regen krijgen is er misschien nog wat te redden. Het is bijna half augustus en met een dikke maand moeten ze eruit.”

“Het grootste probleem met die hoge temperaturen is het verbranden van het loof. Dan groeit zo’n aardappelplant helemaal niet meer. Met temperaturen boven de 30 graden en met de felle zon erop branden ze dood. Er zijn plekken bij waar veel aardappelplanten zijn afgestorven”.

Van de beregende percelen is het loof groen gebleven en zijn de aardappelen een beetje gegroeid. "De groei is nog redelijk, en wij hopen dat na de verwachte regen dit nog wat kan gaan doen. De opbrengst van de beregende percelen is niet met zekerheid te zeggen. En het besproeien brengt ook veel meer kosten met zich mee, per hectare ongeveer 80 euro per keer.”

Het beregenen gebeurd met 25 millimeter per keer. De 100 millimeter over de vier keer zal net zoveel zijn als bij normale neerslag. Maar bij de extreme warmte is er ook veel verdamping. Naar verwachting zullen er zware buien gaan vallen. Blij met regen is Grol zeker, maar hij ziet het wel liever geleidelijk gaan.

Grol deelt aan het Waterschap een dikke pluim uit. “Zij hebben super hun best gedaan om het water hoog te krijgen.”