Tweede Vakantiemarkt Veendam

De eerste twee Vakantiemarkten zitten er al weer op. Beide waren met veel publiek begonnen. Door de hoge temperaturen op de eerste, en de overvloedige regen op de tweede, kwam er vroeg een einde aan de drukte.

John van Barneveld uit Epe (bekend van IJs van Gijs) is al 30 jaar een bekend gezicht op de markt. “Veel publiek in Veendam past bij deze markt. Van rondom de 30 kilometer trekken de mensen hier altijd heen. Gewoon voor de sfeer en de gezelligheid. Vandaag begon het om 1 uur echt te lopen, er liep leuk volk en het leek een drukke middag te worden. Dan komt er rond 3 uur een dikke bui over heen en is dat voorbij”.

Een standhouder wilde vroegtijdig weg, maar John vindt dat je dat niet kunt maken. “Dat is stijlloos, dat kun je voor je collega’s ook niet maken. Samen maak je de markt en je moet ook samen de klus klaren. Je hebt voor de markt gekozen en dan moet je ook blijven. Na vijf uur zou het nog een ander verhaal zijn”. John wist dat het zou gaan regenen. “Het leek er alleen op dat het pas tegen een uur of 5 zou zijn”

John hoopt dat op de laatste maandag weer alle remmen los zullen gaan. “Straight on, precies zoals ik Veendam ken”.

John lust zelf ook wel graag een ijsje. “Sommige smaken proef ik eerst voor. Je moet ook altijd bij blijven. Mijn persoonlijk voorkeur is framboos, dat vindt ik heel lekker. Vandaag heb ik bosvruchten, maar daar zitten ook frambozen in verwerkt. Mijn vrouw gaat meer voor kwark. Het heeft een zachte smaak. Bij ijs is citroen en tropische vruchten momenteel heel trendy. Maar in Groningen is ijs met boerenjongens en chocolade vaste traditie. Dat moet je ook altijd bij je hebben. Chocolade is ook in het zuiden van het land populair. De ene regio is weer anders dan de andere. In Groningen kan ik ook heel goed mokka en karamel verkopen”.

Marktmeester Sievert Uneken vertelde dat de meningen over de drukte verschillend zijn. “Op de eerste maandag was het aan het begin van de middag goed druk. Op de tweede vond ik het wel laat op gang komen. Maar het was heel druk. De bui kwam een uur te vroeg. De handelaren waren niet ontevreden. En we hebben er nog een te goed”.