Herdenking capitulatie Japan in Veendam

VEENDAM - Gisteren werd de capitulatie van Japan - waardoor er officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog - herdacht. Zo ook voor het eerst in Veendam.

Veendammer Franc Woldhek organiseerde een herdenkingsmoment. Hij legde in het bijzijn van andere belangstellenden bloemen bij het Oorlogsmonument in Veendam. „Dit ter herrinnering aan de capitulatie op 15 augustus 1945 maar ook ter herinnering aan de nederlandse krijgs -en burgergevangenen die aan de Birma Siam spoorweg hebben gewerkt als slaven en daarbij zijn omgekomen door de verschrikkelijke ontberingen”, aldus Franc Woldhek.

1868 mensen liggen begraven in Kanchanaburi op het ereveld en nog eens 313 nederlanders zijn begraven op het terrein van het ziekenhuis te Chonkai. Jaarlijks wordt hier door de Nederlandse ambassade namens het koninkrijk een herdenkingsceremonie gehouden samen met NTCC, MKBBangkok en de Nederlandse Vereniging Thailand. Woldhek nam zelf ook 31 jaar deel uit van de groep die jaarlijks de herdenkingstocht maakt. Ën nu ga ik die traditie voortzetten in Veendam”, besluit Woldhek.