Diversiteit op American Amigo Day

VEENDAM - Zondag bezochten vele bezoekers van diverse pluimage de ‘American Amigo Day’.

Op een soort van kleine Amerikaanse markt was er voor ieder wat wils met alles aan Amerika gerelateerd. Centrale doel van deze dag was om alle facetten van Amerika uit de jaren 60 op de markt te zetten. Normaal zijn het allemaal losse evenementen uit geheel verschillende werelden.

Klaas Timmenga en de uitbaters Magdy en Roxana van de Amigo Ranch organiseerden de gratis toegankelijke American Amigo Day. „Twee maanden geleden zijn we hier mee begonnen”, vertelt Klaas. „Het viel niet echt mee om het allemaal bij elkaar te krijgen. Zelf zit ik meer in de auto’s en in de motoren, en had wel ergens een contact. Rock-’n-roll is ook een wereld op zich, en dat is ook zo met die andere dingen. Maar iedereen had wel weer ergens een linkje, en iedereen wilde helpen”.

„Mijn vader Harm was de bedenker en had al in 1997 het plan klaar liggen. Het zou in Stadskanaal gaan plaatsvinden. Hij had een countrywinkel en werd de cowboy van Musselkanaal genoemd. Hij wilde meer dan een western alleen. Het doel van hem was het bij elkaar brengen van de countrymuziek met de rock-‘n-roll en de gerelateerde dingen. Mijn vader is inmiddels overleden en het idee bleef om een Amerikaanse dag te organiseren. Twee maanden geleden ben ik de Amigo Ranch Ranch binnen gelopen en legde ik mijn plannen op tafel. In het gesprek bleek al snel bleek dat we eigenlijk dezelfde ideeën hadden. Met elf vrijwilligers hebben we dit op poten gezet”.

Een rock-‘n-roller en een country line danser komen uit twee verschillende werelden en verschillende soorten autoliefhebbers zijn er ook. Er was al gezegd dat Klaas zich niet aan zijn ding hield. Maar zijn vaders plan wilde hij juist proberen. „Ik heb geen idee hoeveel mensen hier lopen, maar het is helemaal vol”. Timmenga is er helemaal beduusd van. „Het kunnen er misschien wel 1500 zijn”. Ook het aantal deelnemers was groot. „Ik zie motorgroepen die ik niet ken, mensen met auto’s die ik hier nog niet op de meetings heb gezien. Ze komen uit Noord- en Zuid-Holland, en uit Duitsland.”

Motorrijders maakten een praatje met autoliefhebbers. Alles loopt door elkaar Het is heel bijzonder. Black Lotus, een beginnend bandje uit Groningen, opent de markt met country en blues. De Pink Cats speelt rock-‘n-roll. Er zijn verschillende stands op kledinggebied in heel uiteenlopende stijlen. Uiteraard is er lekker eten en drinken, een barbecue en de gezelligheid is troef. Daarnaast zijn er nog verschillende andere activiteiten, zoals een vintage modeshow. En het terrein is feestelijk aangekleed met een trouwbeurs. Het publiek vergaapt zich aan de diverse old-timers en aan de mooiste gerestaureerde woonwagens.

De samenwerking met de Amigo Ranch was echt super. Klaas Timmenga hoopt dat hij het evenement volgend jaar weer mag organiseren. „Bij voldoende animo gaan we het zeker proberen”, zegt hij. Aan de hoge bezoekersaantallen en het brede aanbod zal het zeker niet liggen.