Op zoek naar jonge aanwas

VEENDAM De Schaakvereniging Veendam is hard op zoek naar jonge aanwas. Voorzitter Theo Mooijman: ,,Er is bij ons geen aanwas meer. Dat baart ons zorgen.”

Sinds 2013 heeft Schaakvereniging Veendam een samenwerkingsverband met HSP Hoogezand (Het Springend Paard). De teruglopende ledenaantallen van de beide clubs is de aanleiding geweest voor de samenwerking.

,,Schaakclub Veendam was in de jaren 80 een heel bloeiende vereniging met op de top 85 leden. Meer dan de helft was jeugdlid. Nu hebben we alleen nog veertien oudere leden met een gemiddelde leeftijd van 65. Ons jongste lid is 32 en de oudste 86. Wij kunnen de jeugd niet meer bereiken, wat in de jaren 80 heel gemakkelijk was. De denksporten hebben het moelijk. In het algemeen, en zeker in deze regio. Alle verenigingen hebben de laatste jaren met krimp te maken.”

Daarnaast heeft het schaapspel teveel concurentie met de onlinegames. Die kunnen vaak ook ingewikkeld zijn om te spelen. Dat trekt ook jongeren aan die voor het denksport als het schaken al verloren zijn. Behalve tegen de online games moet het schaken het ook afleggen tegen de bewegingssporten. Voor de jeugd is voor het schaken minimaal een groep van 6 personen nodig.

Groningen is nog steeds een bloeiende schaakstad die tot de sterkste schaaksteden van Nederland behoord met meerdere clubs. En met Nederlandse kampioenen als de familie Van Fooreest. Het schaken zelf zal nooit verloren gaan, alleen in deze regio dreigt dat. Of het tegengehouden kan worden weet Mooijman niet. Maar er zijn twee vervolgzetten uitgestippeld voor een nog inventievere samenwerking. Met ingrijpende veranderingen. In de huidige samenwerking is er een automatische lidmaatschap bij elkaars schaakvereniging met gezamenlijke avonden. De Noordelijke Schaakbond (NOSBO) ziet het verval in de regio, en wil ook graag deze samenwerkingsverbanden. Uit de samenwerking is een ijzersterk eerste team voortgekomen, bestaande uit spelers van Veendam en Hoogezand. HSP Hoogezand telt twintig leden.

Mooijman: ,,Voor de wedstrijden komen we gezamenlijk onder de naam HSP/Veendam uit tegen andere verenigingen. We zijn de eerste in deze regio met dit samenwerkingsverband. Er zijn wel al fusies geweest in de provincie, maar bij ons blijven het twee verenigingen.”

De schaakvereniging heeft een ledenraadpleging gehouden met het voorstel om vanaf het nieuwe seizoen niet zelf meer de eigen interne competitie te organiseren. In het jarig bestaan is dit voor het eerst. Mooijman: ,,We moeten het in de vergadering nog wel formeel gaan besluiten. De interne competitie gaan we samen met Hoogezand doen. Van onze dinsdagavond gaat het verhuizen naar de donderdagavond in Wijkcentrum De Kern in Hoogezand.”

,,Ons eigen thuisbasis blijft wel Dukdalf 2.0. En door het verschuiven van onze competitieavond naar de donderdag hebben we eigenlijk onze handen vrij gekregen om op dinsdag naar de middag te gaan. Wij gaan een middagclub worden. En zal de gezelligheid op de dinsdag een grotere rol gaan spelen. Het schaken blijft een denksport en luidruchtig zal het niet worden. Maar het gaat informeler worden, zodat er geen volledige stilte heerst”.

,,We hopen hiermee op regionale aantrekkingskracht. We trekken een bereisbare cirkel om Veendam heen. Een middagclub kan ook voor ouderen makkelijker zijn omdat ze niet ’s avonds bij donker of slecht weer op pad hoeven. Uit een nog wijdere cirkel willen we leden van andere schaakclubs naar onze middagen laten komen. Ze zijn welkom, maar men moet wel lid zijn van een andere vereniging. Een lidmaatschap hoeft niet bij ons. Maar lid worden van ook een andere schaakvereniging kan wel eenvoudig. En zonder extra kosten, als je maar bondslid bent.”

De tweede zet is het inspelen op de continuroosters van scholen. Als met name basisscholen met continuroosters gaan werken kunnen de kinderen ’s middags nog naar de schaakclub komen. ,,Kinderen moeten niet alleen schaken, maar ook aan bewegingssporten doen. Maar het schaken is dan bijna altijd de verliezer. Schaken en dammen zijn de ultieme hersentrainers voor kinderen. Los van het feit dat er pedagogische aspecten aan zitten. Door te schaken wordt de verbeeldingskracht ontwikkelt. Er is een tegenstander, waar je respect voor moet hebben omdat je kan verliezen. Kinderen kunnen geneigd zijn om anderen de schuld te geven. Zoals bij het voetballen aan de scheidsrechter of aan het veld. Wat ook wel kan, maar bij schaken zijn de omstandigheden voor allebei gelijk. Als je verloren hebt heb je zelf verloren. Voor kinderen is dat heel louterend.”

Door Henk Drenth