Kindermiddagen’duurzaamheid’ bibliotheek Veendam

VEENDAM - De bibliotheek in Veendam organiseert in september vier kindermiddagen over duurzaamheid.

Een stopcontact die de stekker ‘uitspuugt’; als je iPad is opgeladen. Een buizenstelsel om voedsel te transporteren naar de andere kant van de wereld. Een prullenbak die zelf afval kan scheiden. Voor moeilijke problemen bestaan soms creatieve en slimme oplossingen.

De hele maand september daagt Biblionet Groningen kinderen van 8-12 jaar uit om met ons mee te denken en als echte onderzoekers in de bibliotheek van Veendam (en in Stadskanaal) aan de slag te gaan!

Tijdens de duurzaamheidsmaand staat iedere week een ander thema centraal. Woensdagmiddag 5 september kunnen kinderen tussen 14.00 uur en 16.30 uur in de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam meedoen aan de afvalmiddag.Ieder huishouden gooit jaarlijks veel afval weg. Per persoon wel een paard! Nou ja, afval dat netzoveel weegt als een paard. Dat is per persoon bijna 500 kilo! Hoe kunnen we dit verminderen?

Tijdens de vier kindermiddagen richten we de bibliotheek in als laboratorium. Iedere week staat een ander groen thema centraal: afval, natuur, energie en voedsel. Samen met kinderen gaan we deze thema’s onderzoeken door interessante proeven, spellen, knutselactiviteiten te doen en vervolgens een prototype van de slimme oplossing te maken.

De duurzaamheidsmaand in de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam is onderdeel van een landelijke wedstrijd van de Koninklijke Bibliotheek. Het doel van de wedstrijd is om de bewustwording rondom duurzaamheid te vergroten. Kinderen die mee willen doen, mogen hun slimme oplossingen in de bibliotheken inleveren. Vrijdag 28 september maken we de winnaars bekend. Deze winnaars mogen woensdag 10 oktober naar een landelijk evenement in de Apenheul te Apeldoorn.