Dansende stukken op het schaakbord

VEENDAM - Hoewel het volgens de normale dienstregeling woensdag de rit van de ruim 130 ton zware stoomlocomotief 52 8060-7 was, werd het beslist een bijzondere rit. In een speciaal gereserveerd rijtuig werd op 29 augustus het zesde S·T·A·R 55+ Schaaktoernooi ‘Denken onder Stoom’ gehouden. De machinist van de historische trein had de opdracht om rustig te remmen, hoewel dat iets is dat hij normaal ook al doet.

De titel is met een dubbele betekenis. Met name op volle snelheid kunnen door het wiebelen en trillen van het oude rijtuig de schaakstukken gaan wiebelen. En kan een paard naar een ander veld gaan ‘lopen’. Het denkproces moet dan worden onderbroken om het paardje weer op het juiste veld te zetten. „Het vergt een en ander van de spelers. Maar de schakers weten dat en het is ook de charme van het schaken in de stoomtrein”, aldus Theo Mooijman van de organiserende Schaakvereniging Veendam.

„Het is de grap van alles”, aldus een deelnemer. „Het ging om het bijzondere, waarbij het plezier en de gezelligheid voorop staat.” Er deden 24 deelnemers mee aan het schaaktoernooi. Geldprijzen waren er niet te winnen, noch vaantjes, bekers of medailles.

De doelstelling van het toernooi is het stimuleren van ouderen om in beweging te blijven. Ook het beoefenen van een denksport draagt daar meer aan bij dan men op het eerste gezicht zou denken.

De deelnemers kwamen uit de provincies Groningen en Drenthe, het gebied van de Noordelijke Schaakbond (NOSBO). Iedereen was ook lid van een schaakclub, hoewel dat niet perse benodigd is.

Op de rails tussen Stadskanaal en Veendam, en vice versa, werden vier ronden gespeeld. Bij de vijfde, en tevens de laatste ronde, bewogen de schaakstukken in de rustige ambiance van het spoorlijnmuseum van de S·T·A·R alleen door de spelers zelf. Het toernooi was om 10 uur begonnen en rond de klok van vijf geëindigd.