Veel toeloop naar Pruiverij en Oetmarkt

VEENDAM - De Pruiverij nieuwe stijl was afgelopen zaterdag even wennen voor sommigen. De houten kramen waren ingeruild voor kramen in partytent model. Het zag er ook heel vrolijk uit.

Er waren meer verandering te bemerken. Was voorheen de Pruiverij op het Museum plein geconcentreerd, zaterdag was het lekkere proeffestijn voor het eerst verdeeld over drie locaties. Een aantal kramen waren verplaatst naar het Veenlustplein en naar de Promenade.Het mooie weer heeft geweldig meegewerkt, en tegen twaalven was er al veel volk op de been. En zittend aan de tafels. De hoofdlocatie wist men in het algemeen wel te vinden.

Ondanks de berichtgevingen vooraf waren aardig wat bezoekers nog niet op de hoogte van de andere locaties. Na de evaluatie van vorig jaar werd de conclusie getrokken dat de Pruiverij teveel een muziekevenement was geworden. De winkeliersvereniging en enkele deelnemers wilden het accent graag weer meer naar de culinaire kant laten vallen. „Minder muziek en meer proeven, zoals de Pruiverij oorspronkelijk bedoeld is”, aldus een van de deelnemers. Vandaar dat er wat aanpassingen aan het evenement zijn gedaan. Het aantal kramen van tussen de vijftien en twintig was ongeveer gelijk gebleven.

Men heeft toch een balans willen maken tussen beide, zoals bleek. Want er was nog steeds muziek en entertainment. Op het Museumplein was de welbekende Koepel van de Vakantiemarkten ingezet voor livemuziek. Samengesteld door Bert Kraan vanuit de Koopavondconcerten, en vanuit de Oetmaarkt. Op het Veenlustplein was livemuziek met Beecham en Bas Korthuis. Bij de locatie op de Promenade zorgde een dj voor een goeie sfeer en was er een clown om de kinderen te vermaken. De Oetmaarkt was zoals altijd op het Museumplein te vinden. Waar het Veenkoloniaal Museum, Stichting Kleinkunst Veendam, Het Filmhuis en Theater van Beresteyn zich gezamenlijk presenteerden. ’s Avonds vond in Theater van Beresteyn het Anjerconcert plaats, dat naast de veteranen ook door ander publiek was te bezoeken.

Dit jaar was de Pruiverij maar op een dag gehouden in plaats van twee. Reden was de beslissing van de winkeliersvereniging om de koopzondag uiteindelijk niet in september te gaan plannen. Daarmee was het niet zinvol meer om het ook zondag te gaan houden. In plaats daarvan was de openingtijd van de Pruiverij verruimd van 11.00 uur tot 18.00 uur. Ook in de namiddag bleef het gezellig druk.

„We willen kijken of deze nieuwe opzet aanslaat. Na afloop gaan we evalueren”, laat Sievert Uneken weten. Overigens zijn de meningen verdeeld. Hendrika vindt alles weer bij elkaar op het Museumplein persoonlijk toch gezelliger. Komt duidelijker over, het is nu versnipperd en lijkt kleiner. Anderen vinden deze opzet wel leuk. Het is vernieuwend, wat ook waar is.