Lezing Sipke de Wind: nieuwe kijk op Duitse inval

ZUIDBROEK - De Historische Kring Menterwolde organiseert een lezing van Sipke de Wind over zijn boek 'Nieuwe kijk op de Duitse inval in Groningen 10 mei 1940' op 20 september.

Al sinds 10 mei 1940 weet men hoe de inval van de Duitsers in Nederland is gegaan. Hoe een pantsertrein bij Nieuweschans over de grens kwam om over het spoor Nederland te overvallen, maar tegengehouden werd door opgeblazen bruggen. Door die actie werd Zuidbroek in verhouding zwaar getroffen. Alle bruggen, in totaal vijf, werden opgeblazen wat heel veel schade veroorzaakte aan de bebouwing in de omgeving.

Sipke de Wind uit Leek is gegrepen door de oorlog in het Noorden van het land. Hij is de Duitse inval in de provincie Groningen opnieuw gaan onderzoeken en raadpleegde dagboeken van Duitse militairen, die in het Noorden waren ingezet en interviewde Groningse ooggetuigen. Zij gaven verrassende wendingen.

Het verhaal van Sipke gaat vooral over het spoor en de pantsertrein die tot aan Groningen kwam en de wegen waarlangs de inval plaats vond, onder andere langs het Winschoterdiep, waar ook Zuidbroek een rol in speelt.

In het museumcafé van het Noord Nederlands Trein en Tram Museum wordt de lezing voor de eerste keer, gegeven. De aanvang is 20.00 uur.