Mevrouw Johannes-Hartzema 100 jaar

VEENDAM - Vrijdag 7 september heeft mevrouw Temke Johannes-Hartzema haar 100e verjaardag gevierd. Burgemeester Sipke Swierstra bracht in de Breehorn persoonlijk zijn felicitaties over, en deed dat met de overhandiging van een mooi bloemstuk.

Haar twee nichtjes Geeske Bijl (met Bas Bijl) en Eppy Hadderingh waren bij haar op bezoek. Een ander nichtje uit Canada was eerder dit jaar op bezoek geweest. Het zijn twee dochters van haar zus en een dochter van haar broer, en de enige drie familieleden die ze nog heeft.

Mevrouw Johannes is in 1918 in Gieterzandvoort geboren. Ze slikt nog helemaal geen medicijnen. Van de ouderdom gaat het lopen niet meer. Maar ze is nog goed bij de geest. Temke is getrouwd geweest met Swier Johannes. Ze woonden vlak bij elkaar in Gieten en kenden elkaar al langer. Net na de tweede wereldoorlog zijn ze in 1945 getrouwd. Het echtpaar heeft nog een tijdlang bij haar moeder in Gieten ingewoond. Daarna was ze met haar man Swier naar Harderwijk verhuisd, waar ze in de soepfabriek van California werk had gevonden. Ze is ongeveer twintig jaar werkzaam geweest bij California. Later kreeg ze in Harderwijk als huishoudster een betrekking bij de burgemeester.

Daarna keerde het echtpaar naar het noorden terug. In Borgercompagnie hadden ze een boerderijtje gekocht. Daar was haar man regelmatig in de moestuin bezig. Mevrouw Johannes is mantelzorger geweest voor haar man. Tijdens een bombardement in de oorlog waren zijn ogen door bomscherven getroffen. Uit beide ogen was hij het zicht bijna kwijt.

Van oorsprong was haar man fijn instrumentmaker, dat hij helaas niet meer kon doen. Als hobby herstelde hij klokken. Door het huis heen hingen er zo’n 25 verschillende soorten. Achtentwintig jaar geleden overleed haar man. Mevrouw Johannes was in Straat Bali gaan wonen. Sinds 2008 woont ze in de Breehorn, waar ze het geweldig naar haar zin heeft. Er wordt heel goed voor haar gezorgd.

Mevrouw Johannes haar hobby was het zingen bij de zangvereniging van de kerkgemeente, waar ze ook nog steeds lid van is. Ook is ze lid van het Meanderkoor Zicht door licht. Overigens is ze vroeger in Gieten heel lang bij het Leger des Heils actief geweest. In het tehuis doet ze iedere week aan bloemschikken. Ze houd van bloemen. Op haar honderdste verjaardag was haar kamer met verscheidene boeketten versierd.

In 2013 is Temke met haar drie nichtjes met de wensambulance naar Harderwijk terug geweest. En heeft ze ook het oude huis teruggezien. Het dolfinarium werd bezocht en ze hebben op de boulevard lekker van een palinkje genoten. De drie nichtjes, en de aangetrouwde neef, hadden dat geregeld voor hun tante.