Boek over orgel in Grote Kerk Veendam

VEENDAM - In de Grote Kerk te Veendam is zaterdagmiddag het boek gepresenteerd over Dr. Fried Schmidt-Marlissa en zijn vrouw Martha Gelzenleuchter. Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan de Veendammer wethouder Jaap Velema.

Prof. dr. Hans Fidom gaf een toelichting op de persoon Schmidt-Marlissa en ‘zijn’ Faber- en Dienesorgel en Mattijs de Vreugd gaf nog een orgeldemonstratie.

Dr. Fried Schmidt-Marlissa was van 1925 - 1946 organist van de Grote Kerk te Veendam. Bij zijn komst stond het orgel er slecht voor. Op zijn advies werd het herbouwd. Schmidt-Marlissa werd vooral geïnspireerd door de inzichten van orgelbouwadviseur (en tropenarts) Albert Schweitzer.

Fried Schmidt-Marlissa was niet alleen kerkorganist op zondagochtend, maar profileerde zich als musicus veel breder. Hij wilde de Veendammers kennis bijbrengen over de vele soorten klassieke (kerk-)muziek. Dat deed hij door jarenlang avonden te organiseren waar hij die muziek liet horen (orgel, koor, orkest) en ook toelichtte. Het was voor hem vanzelfsprekend, dat daarvoor geen entree werd gevraagd.

Zijn vrouw Martha bouwde een praktijk op als altzangeres en zangpedagoge. Herman S.J. Zandt heeft een prachtig boek geschreven over het echtpaar Schmidt-Marlissa-Gelzenleuchter en hun betekenis voor het kerkmuzikale en culturele muziekleven in Veendam en de wijde regio daar omheen.

De rol die Fried Schmidt-Marlissa tussen 1924 en 1946 in Veendam en in de noordelijke regio heeft gehad op kerkmuzikaal en cultureel gebied is volgens Herman Zandt tot nu toe onderschat en volstrekt ondergewaardeerd gebleven. De schrijver wil dat met dit boek rechtzetten.