Burgemeester Swierstra geeft startsein Oktobermaand Kindermaand

WILDERVANK Afgelopen woensdag gaf burgemeester Sipke Swierstra op o.b.s. De Sleutel in Wildervank het startsein voor Oktobermaand Kindermaand. Alle burgemeesters in de provincie Groningen bezochten een basisschool in hun gemeente om het startsein te geven met het vertellen van een oud verhaal.

Aan de groepen 5 en 6 van de combinatieklas van juf Moniek van der Laan las burgemeester Swierstra het volksverhaal “De dolle jonker van Nienoord” voor. Het verhaal over jonker Ferdinand Folef II speelde zich af op de borg Nienoord in Leek. De burgemeester vertelde heel beeldend, en de kinderen luisterden geboeid. Een leerlinge vertelde hem nog nooit iemand te hebben gehoord die zo goed voor kan lezen. De burgemeester gaf nog een toegift met het verhaal van Margaretha Hardenberg, en de adder die tijdens haar slaap op de heide om haar arm was gekronkeld. Zij deed de belofte om een grote kerk te bouwen als de slang haar niet zou bijten.

De maand oktober staat in het teken van kinderen, en in het teken van cultuur in de breedste zin van het woord. Denk aan activiteiten die bestaan uit lezen, gedichten, muziek, dans, geschiedenis, oude gebouwen en musea bezoeken.

Tijdens Oktobermaand Kindermaand kunnen kinderen gratis aan culturele activiteiten deelnemen. Voor vertrek deelde de burgemeester stempelkaarten uit, en affiches van Oktobermaand Kindermaand. De Kindermaand wordt in de provincie Groningen door Erfgoedpartners georganiseerd.

Het gebeurt niet zo vaak dat de burgemeester op bezoek is. Van de bijzondere gelegenheid om vragen te stellen maakten de leerlingen graag gebruik. Er gingen heel wat vingers omhoog. Vooraf hadden de kinderen al over de vragen nagedacht. Over zijn favoriete merk auto, lievelingseten, favoriete dier, engste dier, vakantieland, favoriete sport en leukste bezigheden met de kinderen.

Een leerlinge vroeg of het leuk is om burgemeester te zijn. De burgemeester vindt het heel leuk. Er zijn leuke dingen, maar soms zijn er ook moeilijke dingen. Wanneer er een ongeluk is gebeurd, of een grote brand, heeft een burgemeester ook een rol. Het kan gebeuren dat mensen tijdelijk hun huis uit moeten. De burgemeester moet dan ook regelen dat ze ergens worden onder gebracht en veilig ergens kunnen slapen. De burgemeester vond het een spontane klas met leuke vragen.

Voor de school is het ook heel leuk om te vertellen wat er allemaal gedaan wordt. Waarnemend directeur en intern begeleidster Greet Korte: “We vinden het belangrijk dat onze kinderen met veel aspecten van de maatschappij in aanraking komen. In dit oogpunt past dit er heel mooi in. We moedigen het aan dat ze met veel mensen uit diverse sectoren in aanraking komen”.

“Met het thema Oktobermaand Kindermaand gaan we meer dingen doen. We vragen ook wie voor wil lezen. Soms zijn dat opa’s en oma’s. Met de groep gaan we uitstapjes maken. We gaan naar de bibliotheek en naar het Veenkoloniaal Museum, die ook aan het thema meedoet. Zo zijn er nog wel meer uitstapjes. We kijken naar wat bij welke groep past. Een keer per jaar wordt het theater in vanBeresteyn bezocht. Het afgelopen jaar hadden we voor een aantal weken een schrijver in school. Overigens gaat de Kinderboekenweek begin oktober ook weer starten.”

“De ouderparticipatie op school vinden wij ook heel belangrijk. En om de binding met de buurt en de wijk groot te houden, organiseren we een paar keer in het jaar een bingo. We proberen het buurteffect te krijgen. De mensen zijn voor ons belangrijk en we willen het samen met hen doen.”