Chapeau voor Bogdike bij Romein Streektoaldag

VEENDAM - Voor de zesde keer op rij werd zaterdag in het centrum van Veendam weer in het dialect gezongen.

Stichting Bogdike had het publiek tijdens De Romein Streektoaldag weer een keur aan Groningse artiesten die zingen en entertainen in onze streektaal voorgeschoteld. Het concept voor de Streektoaldag is simpel; voor drie lege winkelpanden (‘t Braaiwinkeltje in de Kerkstraat, Ernst Puik aan de Promenade en Hypotheker aan het Museumplein) had Bogdike een cultureel programma gemaakt, evenals voor Café De Toeter en voor in de foyer van cultuurcentrum vanBeresteyn.

Het bijzondere aan de Streektoaldag is dat bezoekers van de ene pand naar de andere lopen en zo het programma meemaken. En er overal in het centrum wat te doen is. Ook dit jaar weer een breed en veelzijdig programma, met voor elk wat wils. Voor de muzikanten is het ook bijzonder, want zij spelen op bijzondere locaties. En daarbij is de toegang ook nog eens gratis.

Voor Wia Buze was het de eerste keer dat ze aan de Streektoaldag meedeed. Haar optreden in de foyer van vanBeresteyn werd door veel fans van haar fanclub bijgewoond. Wia vond het evenement geweldig. De zangeres uit Termunten volgt het op Facebook. „Fantastisch hoeveel muzikale evenementen Bogdike organiseert. Veendam wordt muzikaal goed op de kaart gezet. Chapeau!”, sprak ze uit. Wia begon haar optreden met ‘Ik kom van Ziel’, dat ze meestal vast in het programma heeft. Met ‘Beste mor weer’ sluit ze steevast af. Daartussenin toont ze haar veelzijdigheid met bekend werk en nieuwere liedjes. Persoonlijk vindt ze de ballad het mooist. „Daar kan ik het meeste gevoel in kwijt”. Ze zong ook het laatste nummer dat voor de vakantie uit is gekomen. Een nieuw nummer van Bert Hadders wordt binnenkort opgenomen. „Er moet vernieuwing in zitten en je moet jezelf ook blijven ontwikkelen”, aldus Wia. Overigens is de melodie van het nummer ‘Lydia’ zo pakkend dat tijdens Delfsail een aantal officieren van het Noorse Tall Ship Christian Radich in Delfzijl wandelend erop meedeinden.

Verdere meewerkende artiesten aan deze editie van de Streektoaldag waren: Jan Henk de Groot, Mark Brinkhuizen, Gert Sennema & Westkantstad, Beecham, Irene Wilkens & Sikkom Kult, Krzysztof Groen, Rieks Folgerts & Margret Maas, Staark, Bé Schmaal, Erwin de Vries, Zuver Scheerwol, Laurens Schreuder en Alex Staal, Roelof van der Velde en Twij körten, twij langen.