Plannen voor zonnepark voor Veendam en Pekela

VEENDAM - Buurkracht Ommelanderwijk-Zuidwending houdt komende maandagavond een informatiebijeenkomst over een kleinschalig zonnepark.

In de provincie Groningen zijn er al heel wat: kleinschalige zonneparken waar door een coöperatie voor en door gewone particulieren samen zonnestroom wordt opgewekt. Het combineert het belastingvoordeel van eigen zonnepanelen met het gemak dat je er zelf geen omkijken naar hebt en geen financieel risico draagt. Je kunt al met een lagere investering meedoen en je dak hoeft niet geschikt te zijn. Heel wat anders ook dan de grootschalige commerciële zonneparken: de opbrengst gaat naar de deelnemers en niet de ‘grote jongens’.

Postcoderoos

Tot nu toe was meedoen aan zo’n project nog niet mogelijk voor de inwoners van Veendam en de Pekela’s. Je moet namelijk binnen de ‘postcoderoos’ wonen van het project. „En daar gaan wij verandering in brengen, door het opzetten van een nieuw eigen project in de postcode 9644 (Ommelanderwijk-Zuidwending) en/of 9641 (Veendam centrum) met alle daaraan grenzende postcodegebieden. Hierdoor kan in principe iedereen in de gemeenten Veendam en Pekela gaan meedoen!”, aldus Paul Joosten van Buurkracht.

De bedoeling is te starten met zo’n 200 panelen op een geschikt dak van een bedrijfspand of boerenschuur. Zodra er voldoende intekenaars zijn voor de eerste 200 panelen wordt er gestart. Behalve particulieren kunnen ook kleine bedrijven, stichtingen en verenigingen meedoen.

Informatieavond zonnepark

Op maandagavond om 20:00 geeft Nienke Homan, gedeputeerde van de Provincie Groningen, het startschot voor het project. „Ze vertelt ons over soortgelijke reeds gerealiseerde projecten en hoe de provincie die ondersteunt. Hierna zullen we uitleg geven over ons eigen project en zoveel mogelijk vragen hierover beantwoorden. Belangstellenden kunnen zich, vooralsnog geheel vrijblijvend, meteen inschrijven”, aldus Joosten.

De informatieavond vindt plaats in Dorpshuis de Wending, Zuidwending 199 in Veendam. Na afloop van de presentaties is er gelegenheid voor een persoonlijk gesprek en het bekijken van de nieuwe panelen van de aanbieding. „Heeft u vooraf al vragen stuur dan een mailtje naar buurkracht9644@gmail.com