Lezing over archeologische vondsten in Veendam

VEENDAM - In het Veenkoloniaal Museum in Veenam geeft Jeroen Flamman woensdagavond 10 oktober een lezing.

Het onderwerp van de lezing is het Archeologisch onderzoek Nieuwe Twenteroute N18. De N18 tussen Groenlo en Enschede is een drukke en onveilige weg in de Achterhoek en Twente. Rijkswaterstaat wil zowel deze weg veiliger maken voor mens en omgeving en de regio beter bereikbaar. Daarom is de Nieuwe Twenteroute N18 aangelegd, buiten de bebouwde kom van alle dorpen.

De werkzaamheden aan de nieuwe N18 boden een mooie kans voor archeologisch onderzoek. Archeologen van Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie uit Amersfoort hebben gedurende 2016 en 2017 op het tracé van de nieuwe weg op tien vindplaatsen rond Eibergen, Groenlo en Haaksbergen opgravingen uitgevoerd. Zij vonden daarbij interessante voorwerpen, waaronder de fragmenten van een maliënkolder en een kanonskogel bij Groenlo, sieraden, werktuigen en sporen van de prehistorie tot de negentiende eeuw. Dit leverde een nieuw beeld op van de vroegere bewoners in het buitengebied. Jeroen Flamman leidde het archeologische onderzoek en zal in zijn presentatie uitgebreid ingaan op de resultaten van deze niet eerder onderzochte gebieden in de Achterhoek en Twente.

Flamman is senior archeoloog bij Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie. Naast het uitvoeren van diverse opgravingen in Midden- en Zuid-Nederland, adviseert hij grote civiele aannemers hoe zij archeologisch onderzoek in hun projecten kunnen meenemen zonder vertraging of overlast. Daarnaast heeft hij zich in het verleden ook veel bezig gehouden met experimentele archeologie en het nabouwen van historische gebouwen.