Eerste verhalenbank onthuld

VEENDAM - Vrijdag is de eerste verhalenbank onthuld in een serie van tien voor het nieuwe leer- en sportpark van de gemeente Veendam.

Met ingang van schooljaar 2018-2019 gaat scholengemeenschap Ubbo Emmius Veendam in twee fasen samen met scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam. Een uitgelezen moment om de eerste verhalenbank te wijden aan eerstgenoemde school, waarvan de hoofdlocatie in Stadskanaal in 2019 haar 100-jarig bestaan viert.

De bank is ontworpen door Bureau Het Wilde Oosten in Winschoten (kunstenaars Ronald Raaijmakers en Liesbeth Peters) en tot stand gekomen in samenwerking met leerlingen, ouders en medewerkers van Ubbo Emmius Veendam. Zij hebben onderwerpen, ideeën en materialen aangedragen waaruit de kunstenaars een keuze hebben gemaakt. Van de leerlingen zijn tekeningen in de bank verwerkt. De bank laat veel herkenbare elementen zien en wordt voorlopig geplaatst op het plein voor het gebouw van Ubbo Emmius Veendam. Te zijner tijd wordt deze bank overgeplaatst naar het nieuwe leer- en sportpark.

Volgende verhalenbanken

Het initiatief voor een serie van tien verhalenbanken in het nieuwe leer- en sportpark komt van de ’Veendammers van het Jaar 2016’, Henk Spelde en Mia van Selling. Samen met eerdergenoemde kunstenaars vormen zij een projectgroep met Rudie Spitzen van Compaen Veendam en Frans Warntjes van Winkler Prins Veendam. De volgende twee banken waaraan gewerkt wordt gaan over de historie van Veendam en over het roemrijke voetbalverleden van de sportclub Veendam.

Voor beide banken zijn werkgroepen samengesteld die meedenken, ideeën aandragen en materialen verzamelen. Beide banken worden binnenkort in productie genomen waarna Van Selling en Spelde verder aan de slag gaan met de organisatie en coördinatie van de volgende twee banken.

Uiteindelijk zullen er tien banken langs de wandelroute in het leer- en sportpark ontstaan.