Kampioenschap Noord MTB primeur voor Veendam

VEENDAM - Zondag heeft de vierde editie van de Zechstein Borgerswold Classic plaatsgevonden. Een veelzijdig mountainbike evenement voor alle leeftijden en niveaus in en rond het recreatiepark Borgerswold te Veendam.

Dit jaar bestond het evenement uit een toertocht en het District Kampioenschap Noord MTB. Met de eerste editie van het District Kampioenschap Noord MTB had de gemeente Veendam de primeur. De organisatie was in handen van Stichting Sportpromotie Veendam, in samenwerking met Stormvogels Veendam en met ondersteuning van KNWU district Noord.

Henk Jaap Moorlag eiste bij de Elite-mannen met een tijd van 1:34:16.636 de eerste plaats op. Anne- Mark van der Vlag finishte met een tijd van 1:34:32.155 als tweede. Rick Ottema legde met 1:34:15.073 beslag op de derde plek. Iris Ton eindigde bij de Elite-vrouwen met een finishtijd van 1:00:29.913 als eerste. Manon de Boer (tijd niet vermeld) werd tweede.

Dit kampioenschap is verreden op een speciaal uitgezet wedstrijdparcours en was in verschillende categorieën ingedeeld, waarbij de jongste deelnemers 8 jaar zijn. Tussen 08.30 en 09.30 uur ging de inmiddels vertrouwde toertocht van start met naar keuze 25 of 45 kilometer. Het vertrekpunt lag bij het Wielercafé van Stormvogels Veendam, vanaf hun nieuwe huisvesting in het Stadion aan de Langeleegte.

Deelnemers aan de toertocht pakten ook een stukje mee van het wedstrijdparcours. In de toertocht was een rondje rond het Langeboschmeer opgenomen. Door de wijde omtrek ging het o.a. richting Muntendam en Sappemeer. Het bos op de bult in Borgerswold was voor veel MTB’ers behoorlijk pittig. Voor fietsers zonder KNWU-lidmaatschap was deelname mogelijk in de funklasse op een dag licentie. In het mooi aangelegde Borgerswold was het parcours ruim uitgezet, met als centrale plaats het evenemententerrein aan de Fauna.

De 26 jarige Rick Ottema uit Leeuwarden (opgegroeid in Muntendam) kreeg voor hij zou beginnen aan zijn laatste ronde vlakbij de jurybus een lekke voorwielband. Die van zijn compagnon paste niet. En vijf andere niet. Hij lag op de derde plaats en het was hartstikke spannend. Maar de roes was in een keer afgelopen. Idan van de Bushbikers uit Nieuw Amsterdam fietst in de Fun klasse en eindigde als tweede. Via de speaker hoorde hij van de panne en zag dat Rick dezelfde merk fiets heeft. Hij stelde voor om even te ruilen, zodat Rick zijn ronde kon afmaken en alsnog derde werd. Tussen de laatste wedstrijd en de prijsuitreiking heeft de ‘launch’ plaatsgevonden van Expedition

Zechstein: een 15.000 kilometer lange monstertocht langs de contouren van de oeroude Zechstein Zee. Expedition Zechstein is een ambitieus project uitgedacht door Richard Danel en biketrial-atleet en meervoudig wereldkampioen Rick Koekoek uit Erica. Danel is als arts en onderzoeker verbonden aan het Magnesium Health Institute in Groningen.

In een proloog werd met 10 tot 15 renners de eerste etappe gereden naar Rutenbrock in Duitsland over een afstand van 150 tot 200 kilometer. Richard Danel en Rick Koekoek willen topsporters gaan verbinden aan amateursporters. En ze willen valide- en invalide sporters mee laten doen.