Dutch Royal Singers in Zuidbroek

ZUIDBROEK - De over het algemeen zeer aimabele dirigent Henk de Vries is onverbiddelijk: klokslag 10.00 uur start de repetitie van de Dutch Choral Singers (DCS). Gezellig babbelen kan daarvoor en in de pauzes. En dus druppelden afgelopen zaterdag tussen 09.30 en 09.45 de zangers binnen in Kerkhörn, het gemeentegebouw bij de Petruskerk te Zuidbroek.

Tineke uit Zeerijp, Martine uit Loppersum, Mikolai uit Kraggenburg, Trix uit Emmeloord. Wat bezielt mensen om van heinde en ver te komen? Trix kijkt indringend over haar bril: „Je wilt gewoon bij ‘hét koor, ‘dé dirigent’ zingen. Ik heb opera gedaan, barbershop (het populaire zusje van close harmony RS) en ik zing momenteel nog in een popkoor. Maar dit is wel het neusje van de zalm.”

Om 15.00 uur eindigt een intensieve dag, de eredivisie van de zang. Het koor bestaat uit veertien enthousiaste zangers en zangeressen. Langjarig lid Tineke Zijlstra- Wierenga: „Zingen is mijn bestaan. Het is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader zong al de tweede stem van ‘Ik ga slapen ik ben moe’ als hij mij naar bed bracht. Ik zing onder de douche, ik zing op de fiets. Op mijn 40 e heb ik uiteindelijk pas zangles genomen.”

Bij het koor staat plezier in zingen voorop, maar er moet wel een behoorlijk niveau zijn. Jaarlijks is er een stemtest. Na een jarenlange samenwerking met Edwin Velvis is Henk de Vries sinds 2017 alleen artistiek leider van de DCS. Director of music Henk de Vries (39) is met zeer goed gevolg als Master of music afgestudeerd aan de conservatoria van Den Haag, Groningen en Hamburg voor de hoofdvakken Orgel en Kerkmuziek. Daarnaast studeerde hij vele bijvakken. Als (cantor)organist is hij niet alleen verbonden aan de Petruskerk te Zuidbroek en de Jacobuskerk te Zeerijp, ook is hij sinds 2016 benoemd als organist tijdens de Martinidiensten in de Martinikerk te Groningen. Als cantor/dirigent organiseert hij veel koorconcerten en Choral Evensongs. Hij heeft een grote liefde voor Anglicaanse kerkmuziek. Henk de Vries was al vele malen met koren in Engeland. Aanstaande zaterdag, 20 oktober, zingen de DCS een Choral Evensong in de Petruskerk te Zuidbroek. Het concert is een try out. Het koor gaan namelijk binnenkort op tournee naar Engeland. Het programma van zaterdag wordt gezongen in de kathedraal van Salisbury en St. Stephens Church in Bournemouth. Dit als opmaat naar de reis van januari: dan zingen de DCS in Westminster Abbey en St. Paul’s Cathedral in Londen. Op de vraag hoe vaak hij al in de UK was antwoordt Henk de Vries glimlachend: „Minstens tien, twaalf keer. Ik weet het niet zo precies. Time flies when you’re having fun.”

Het concert begint zaterdag om 20:00, entree is €10,=