‘Met bezinedampen in de neus geboren’

VEENDAM - Een bijzonder vol gebrul zwermt uit over het zondagse Veendam. Het zou een hoornaar-volk kunnen zijn, of oude vliegtuigen. Maar nee, het zijn crossmotoren!

Wim en Wilma Blaauw uit Oude Pekela staan met hun bogerd van een hond, Billy, naar de verrichtingen van hun zoons te kijken. Roy (7) en Perry(9) doen samen mee aan de wedstrijd voor teams. De bedoeling is dat ze beurtelings zo veel mogelijk rondjes rijden. Zodra één van beide met een armbeweging aangeeft dat hij wil wisselen, rent de ander met papa Wim naar de pitstrook. Daar wordt de transponder, die het aantal rondjes bijhoudt, overgezet en dan kan de ander gaan crossen. Het team dat na een uur het hoogste aantal rondjes heeft gereden, wint.

Perry en Roy vinden het heerlijk om hard over het circuit van 1375 meter te jakkeren en als de motor kapot is, of vuil, helpen ze hun vader graag mee met repareren en schoonmaken. Moeder Wilma staat behoorlijk gespannen te kijken. Hoewel de jongens allerlei beschermende zaken dragen en nog nooit een motorblessure hebben opgelopen, moet ze altijd even slikken. Volgens haar zijn beide jongens ‘geboren met benzinedampen in de neus’. Wim croste altijd met auto’s, maar sinds een ernstige blessure met de motor waarbij hij zijn scheenbeen spleet, niet meer.

Wim vindt het niet eng om zijn eigen jongens, na zijn ongeval, op de baan te zien. „Ze zijn beide goed getraind en sterk. Motorcross is een erg intensieve sport. Ze moeten veel staan, hebben constant enorm veel druk op de armen en moeten, ondanks verzuring van het lichaam, blijven concentreren. Toen ik vorig jaar na lange tijd weer eens op de motor stapte, was ik ongetraind en daardoor ging het mis. Zolang ze fit blijven en er plezier in hebben, zet ik me van harte in voor de motorcross!”