Harma Boer imponeert het Nuts-departement met een orkaan in de fles

VEENDAM - „Ga je mee naar de ledenvergadering van Nutsdepartement Wildervank? Ik geef een lezing”, riep Harma Boer. „Tuurlijk joh, en wat is dat voor groep dan?” Het blijkt dat door het hele land verspreid 73 nuts-departementen actief zijn en dat ze zich vooral richten op het leveren van een culturele en educatieve bijdrage aan de samenleving. Nuts Wildervank telt zo’n 250 leden en dat aantal neemt door vergrijzing af, vertelt voorzitter Trijny Leeuwerik.

Hoe lang bestaat dit departement en wat doen jullie zoal?

Het nuts-departement Wildervank bestaat 78 jaar en we organiseren zes feestelijke avonden per jaar. Dat kunnen dansavonden zijn, toneel, een koor, cabaret. Deze feestavonden worden meestal goed bezocht maar de ledenvergadering, zoals vanavond, doorgaans niet. Daarom hebben we Harma gevraagd, als lokkertje.

We hebben afgesproken voor de Parkzicht, maar wegens volle parkeerplaats wijken we uit naar het Prins Hendrikplein. Harma heeft erg veel spullen mee en gelukkig kunnen we een handig wagentje lenen bij café de Toeter. Met een rabbelende bak herrie komen we aan bij de Parkzicht en we kunnen zo doorrijden naar de vergaderzaal. Even later zitten Harma en ik tussen de bestuursleden die de vergadering voorzitten. De zaal zit vol Siberisch blonde senioren en iedereen leest, bewondert en stemt in met de verschillende verslagen.

Na de pauze begint Harma met haar lezing. Ze vertelt over hoe en waarom haar liefde voor het weer begon, ondersteund met dia’s en veel anekdotes. Na een half uur aan een stuk te hebben verteld, roept ze: „Zo, dan gaan we nu beginnen.” Ze weet de zaal te imponeren met natuurkundige weer-trucs zoals een orkaan in een fles, een tl-buis die gaat branden in aanraking met een magneetbol en schitterende weerfoto’s uit de omgeving van Wildervank.

Jacob Hulshof is al 38 jaar lid, destijds lid geworden vanwege de culturele avondjes, en gaat dus ook naar alle nuts-avonden. Hij vond Harma’s spraakwaterval duidelijk en interessant en heeft een erg leuke avond gehad.

Wilt u ook eens komen sfeerproeven? Op 23 november komt de Edelweisskapelle optreden.

Wiechers.