Open dag Voedselbank: ‘hier staan we voor’

VEENDAM - Stichting Voedselbank Veendam-Menterwolde hield afgelopen zaterdag voor het eerst in haar bestaan een open dag. Aanleiding daarvoor was de Week van de Voedselbanken. In deze week wilde men drempels verlagen. Mensen hoeven zich niet te schamen om naar de voedselbank te gaan. Het was ook om te laten zien waar de voedselbanken de levensmiddelen inzamelen.

„Het aantal bezoekers liep constant door”, vertelt Tamara van der Laan. „Op dinsdag en donderdag rijden we naar het distributiecentrum in Groningen om levensmiddelen op te halen. En vijf of zes dagen in de week rijden we naar de supermarkten. Ook voor inname van vlees”, legt ze uit.

Ingrid Timmerman liet zien hoe je uit de producten die je krijgt een goede maaltijd kunt bereiden die ook nog smakelijk is. Ingrid zit nog op school en loopt stage. Maar als ze kan springt ze af en toe bij als vrijwilligster bij de Voedselbank.

Ze roerbakte worteltjes, peultjes en courgettes met wat kruiden tot een heerlijk gerecht. Voor het bereiden van een toetje had ze suiker in water verhit om er karamel van te maken. De karamel voegde ze toe aan kleine stukjes appels met rozijnen en kaneel. Daarnaast bakte ze lekkere hamburgers.

De Voedselbank heeft een andere indeling gekregen. Tamara: „Het is nu veel rustiger. Toen we nog alles samendeden hadden wij tegen de 340 huishoudens op een avond. We hebben het opgesplitst, anders is het gewoon geen doen. Op dinsdagavond komen de alleenstaanden en samenwonenden. En op donderdagavond de gezinnen. Na de opsplitsing hebben wij er 135 op de dinsdag. De overige donderdag. Overdag hebben de 13 vrijwilligers de tijd voor het vullen van de bakken.

Aan de Voedselbank Veendam-Menterwolde zijn twee certificaten uitgereikt. De eerste was in 2016 toen de voedselbank ‘groen’ werd. Het tweede certificaat is van 2017. „Deze hebben we gehaald met 9.6 punten. Op alles staat een 10, op de hygiëne, procescontrole, bereidingsproces, temperatuurbeheer, ontvangst, opslag en voorraadbeheer. Op het serveren en verkoop, presenteren en uitgeven, de inrichting, schoonmaak en het onderhoud. Alleen de registratie kon nog beter. Het is hoog gegrepen, maar ons streven is de 10 punten. Er kan ook onverwachts een controleur binnen komen wandelen.”.

Het is echt Tamara’s ding. „Hier staan we staan we voor. Het is echt het streven waar je voor gaat. En ook na de uitgifte even alles opruimen en schoonmaken.”