Bubble organiseert geslaagd Zechstein toernooi

VEENDAM - Jaarlijks komen honderden zwemmers uit heel Nederland en Duitsland in de herfstvakantie naar Veendam om deel te nemen aan een uniek toernooi. Binnen families hebben al meerdere generaties zwemmers deelgenomen, waaronder hen die later de (inter)nationale top bereikten. Topsport en gezelligheid gaan tijdens dit weekend hand en hand.

Op het Zechstein Zwemtoernooi in Veendam is organisator PC Bubble in het eindklassement als 2e geëindigd. Een mooi resultaat. Met 535 zwemmers uit 27 verenigingen, 115 juryleden, 100 vrijwilligers, 2903 starts en 206 estafettes vond het 42 ste Internationale Zwemtoernooi plaats. Het zwemtoernooi in Veendam geldt sinds 1975 als het grootste jeugd zwemtoernooi van Nederland.

Ook een overnachting en de disco in Tropiqua hebben garant gestaan voor het slagen. Door de inzet van de vele enthousiaste vrijwilligers kan na 41 edities de organisatie de traditie nog steeds in stand houden. Zwemvereniging Bubble is trots op dit toernooi met een gouden randje. Bijzonder dit jaar is het overdragen van het stokje door toernooivoorzitter Lucas Ridderbos. Vanaf het allereerste begin is hij verbonden geweest aan dit toernooi. Vanaf 1975 eerst jaren als deelnemer, later als commissielid en de laatste 10 jaren als voorzitter.

„Zijn kennis en passie gaan we zeker missen”, aldus voorzitter Bert Speijer. „Zijn motto ‘alles moet draaien om het plezier van de zwemmers en betrokkenen’ gaan we zeker in stand houden. Natuurlijk is het sport, maar het moet ook leuk en gezellig zijn.” Lucas is tevens penningmeester en gaat daarmee wat meer naar de achtergrond treden. Ridderbos is als toernooivoorzitter op de eerste dag in het zonnetje gezet.

De technisch directeur van KNZB André Cats uit Arnhem was speciaal naar Veendam gekomen om met het geven van het startsein het toernooi te openen. Cats is in zijn vroege jaren ook deelnemer geweest aan het zwemtoernooi. Hij was ook meteen op de uitnodiging ingegaan om deze editie te openen.

Bert Speijer: „Het toernooi staat ook garant voor het maken van vriendschappen, en soms voor het leven. En er zijn soms relaties uit voortgekomen. Waaruit ook weer nieuwe zwemmertjes. Het staat midden in de samenleving. Dat dit toernooi in Veendam en omstreken gehouden kan worden is ook bijzonder. Een toernooi van deze omvang met overnachting en het feest er omheen is heel speciaal. „Naast de 100 vrijwilligers hebben we 17 MAS stagiaires bij ons lopen. Alle zwemslagen zijn voorbij gekomen. De borstkrol, rugkrol, vrije slag, vlinderslag en de schoolslag. Het jeugdtoernooi is vanaf acht jaar tot begin twintig”.