Fresco ontvangt Ria Valk en de Stroatklinkers

VEENDAM - Op zaterdag 3 november a.s. om 20.15 uur geeft het Veendammer Accordeonorkest Fresco in het cultuurcentrum Van Beresteijn haar tweejaarlijkse concert. Het wordt een jubileumconcert, want het orkest dat onder leiding staat van Toos Hidding-Smit bestaat dit jaar twintig jaar.

Het wordt een bijzondere avond. Naast Fresco zullen Ria Valk en de Stroatklinkers op bezoek komen. De Stroatklinkers zijn bij Fresco bijna vaste gasten geworden, maar voor Ria Valk is het al lang geleden dat zij bij Toos te gast was.

Toos is dit jaar 60 jaar muziekdocente en gaf in 1959 haar eerste uitvoering in theater Veenlust met de leerlingen die toen haar muziekschool bezochten. Een heel groot aantal Veendammers, Muntendammers, Wildervankers en anderen uit verdere omgeving kwamen in de loop der jaren bij Toos op les en het bijzondere is, dat een flink aantal van hen tegenwoordig meespelen in het huidige Accordeonorkest Fresco. In 1962 begon de toen 19 jarige Toos om naast haar leerlingen ook beginnende Nederlandse artiesten uit te nodigen. Ria Valk was in maart 1962 haar eerste gast.

Ria Valk moest toen uit Amsterdam naar Veendam reizen. Dat was in die tijd een hele onderneming. Snelwegen waren er nog amper en vanaf Assen was er nog geen sprake van de N 33. Ria en haar begeleiding kwamen in een sneeuwstorm terecht. Uiteindelijk bereikten ze Veenlust. Het succes voor Ria Valk was er niet minder om, want het dolenthousiaste publiek was nog niet gewend regelmatig grote artiesten te zien. Ria stond immers regelmatig bovenaan op de hitlijsten van die tijd met ‘Hou je echt nog van mij Rockin’ Billy’, ‘Ik wil een cowboy als man’, ‘Als ik de golven aan het strand zie’ en ‘Tommy uit Tennessee’. En daarmee staat ook Ria Valk al 60 jaar op de planken!

Na Ria Valk ontving Toos nog de pas overleden Anneke Grönloh, de Mounties, de Blue Diamonds, Gert en Hermien Timmermans, Ronnie Tober en Imca Marina. En altijd was de grote theaterzaal van Veenlust tot de laatste plaats uitverkocht.

Op 3 november staat Fresco voor afwisselende muziek van populair, meezingers, evergreens tot licht klassiek met altijd een vrolijke ondertoon. De populaire Stroatklinkers zijn van de partij met liedjes in het Gronings dialect, bluegrassmuziek en een aantal Engelstalige nummers. Met de humoristische presentatie van Bob Heidema wordt ook dit optreden weer een feestje.

De presentatie van deze avond is in de vertrouwde handen van Bert Kraan.