Muziek uit Letland tijdens koopavondconcert

VEENDAM - Het koopavondconcert afgelopen donderdag was er een met twee bijzondere muzikanten. Koklespeler Dina Liepa en accordeonist Baiba Indrēvica uit Letland speelden traditionele Letse volksmuziek.

De kokle is een snaarinstrument dat alleen te vinden is in de landen rondom de Oostzee. Kokle is het Letse woord voor hout en het instrument lijkt in de verte op een Oostenrijkse citer. Het is een moeilijk instrument om te bespelen. De twee dames hadden in 2017 een optreden gehad met Bert Ridderbosch en Bert Veeman in het Veenkoloniaal museum. Ook zijn ze in het verleden al eens in het Huis van de Kunst geweest. In de foyer van vanBeresteyn was hun optreden wederom voor een enthousiast publiek. De Letse volksliedjes gaan over van alles en nog wat. Ook over de liefde. In deze liedjes ging het vooral over de minder gelukkige liefde en over slechte huwelijken. Het instrument is ook in Finland, Zweden en Estland heel populair. Hun volkeren hebben verwantschap met elkaar. Letland is het zuidelijkste land waar deze muziek wordt gespeeld.

Museumdirecteur Hendrik Hachmer kende de muzikanten van een uitwisseling van Winkler Prins met de school in Letland waar ze beiden lesgeven. Hachmer had ze uitgenodigd in het kader van de Oostzeedagen. Deze worden met muziek en lezingen al 10 jaar georganiseerd.