Spooktocht Muntendam viert vijfde lustrum

MUNTENDAM - De Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam hield zaterdag hun jaarlijks terugkerende spooktocht. Met het eerste lustrum dit jaar was het een speciale editie. Door de vele vrijwilligers van de JWG was weer druk nagedacht over diverse thema`s.

De tocht startte voor het eerst vanaf de Menterne.

Met zo’n 90 spoken, en met diverse licht, rook en geluidseffecten, was het weer griezelen en gruwelen. Ongeveer 255 lopers hebben de route van zo’n anderhalf à twee uur gelopen. Twee groepen waren na de eerste act al uitgevallen. Ze waren zo bang dat ze weer terugkeerden. Er was dan ook veel aandacht aan het schminken en de kostuums besteed.

Marja en Sanja zijn van drie tot zes aan het schminken geweest. Ze zijn van de spooktocht in Zuidbroek. „We helpen elkaar”, legt Anja van Duren uit. „Ze schminken bij ons, en wij hebben een act om daar te spoken”. In totaal zijn zo’n 120 tot 130 vrijwilligers met de tocht bezig geweest. Waaronder de beveiliging en de EHBO.

Anja van Duren: „We doen het vanuit de jeugdwerkgroep, en tijdens de Spelweek deden we altijd een spooktocht tijdens de zomervakantie. Het idee werd aangereikt om het in de winter te organiseren. Vijf jaar geleden zijn we met zes mensen begonnen met zo’n zestig spoken en 180 lopers. Het tweede jaar begon het storm te lopen. Het derde jaar hadden we meer mensen dan we konden bergen. Dit jaar is het iets kleiner. Volgend jaar kunnen we meer mensen toelaten”.

“Deelnemers komen overal vandaan, zelfs uit Appingedam en Delfzijl. Maar we hebben met de Heemtuin ook een heel mooie locatie. We hebben de ruïnes en de korte en lange loopbruggetjes. Dat zijn heel mooie plekken om er voor te gebruiken”.