Lustrum van Rechtbank Noord-Nederland met publiek gevierd

GRONINGEN - Sinds 2013 hebben Groningen, Friesland en Drenthe één rechtbank, de Rechtbank Noord-Nederland. Al vijf jaar wordt daar rechtgesproken in uiteenlopende zaken uit de noordelijke provincies.

Deze vijf jaar is een lustrum waar de Rechtbank Noord-Nederland graag aandacht aan wil besteden, met het publiek. „Dat gaan we doen op alle drie locaties. We duiken in Groningen het theater in, onthullen geheimen in Assen en geven een kijkje in de keuken van de rechtspraak in Leeuwarden”, aldus Anno Rijpkema namens de Rechtbank.

Open dag van de Rechtspraak in Leeuwarden

Op zaterdag 17 november 2018 worden de deuren in Leeuwarden van het gerechtsgebouw en van het paleis van justitie wagenwijd geopend. Het gerechtsgebouw en het paleis van justitie in Leeuwarden beide aan het Zaailand, zijn die dag van 10:00 uur tot 16:00 uur opengesteld voor het publiek. „Wat je er kunt doen? We spelen allerlei rechtszaken na. Er is een expositie over ‘kneppelfreed’. Je kunt rechters en griffiers het hemd van het lijf vragen. Er zijn allerhande kinderactiviteiten. En hoe komt een rechtbanktekening eigenlijk tot stand?”

Theatervoorstelling ‘Justice’ in Groningen

Het stuk is geïnspireerd op de filmklassieker 'De twaalf gezworenen' en wordt geproduceerd door Garage TDI in samenwerking met de rechtbank Noord-Nederland. In het stuk verschansen twaalf jongeren zich stiekem in het Groninger gerechtsgebouw. Een onschuldig spelletje 'rechtertje spelen' loopt uit op een grimmige confrontatie waarbij de scheidslijn tussen schuld en onschuld, goed en kwaad vervaagt.. Mis dit niet! Aanmelden kan via theater.rb-nnl@rechtspraak.nl.

De theatervoorstelling vindt plaats in de rechtbank in Groningen op zaterdag 17 november 2018, om 16.00 uur ’s middags en 19.00. De toegang is gratis.

Het geheim van de Raadkamer in Assen

Rechters moeten vaak moeilijke beslissingen nemen. Voordat ze tot een beslissing komen, overleggen ze daarover in de zogeheten ‘Raadkamer’. Maar hoe gaat dat precies in die raadkamer? Hoe bepalen ze wat er wel of niet vast staat of bewezen kan worden? Waar houden ze rekening mee bij het bepalen van de strafmaat in strafzaken?

Panelgesprek

Op dinsdag 13 november vanaf 19.30 uur, organiseert de Rechtbank Noord-Nederland in de rechtbank in Assen een panelgesprek over ‘Het geheim van de Raadkamer’. Op basis van fictieve casussen en een interessant praktijkvoorbeeld wordt het geheim van de raadkamer ontrafeld. En je kunt zelf ook meedoen. Vragen en opmerkingen worden door de rechters graag beantwoord. Aanmelden via aanmelden.rb-nnl@rechtspraak.nl.