Acantus genomineerd voor de 'Schimmelschandpaal'

VEENDAM - De SP is een landelijke actie gestart om slecht omgaan met schimmelklachten in huurhuizen van woningcorporaties aan de kaak te stellen. Dit doen zij door op ludieke wijze woningbouwcorporaties te nomineren voor de ‘Schimmelschandpaal 2018’.

„Deze prijs wordt uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen”. Hierbij zijn de pijlen gericht op 10 corporaties.

Eén van de 10 genomineerden is Acantus in Veendam. Huurders hebben samen met de SP de nominatie bekend gemaakt bij het hoofdkantoor van de corporatie middels het aanplakken van een pamflet. De actie van de SP en huurders is in combinatie met de SP afdelingen Stadskanaal, Veendam, Pekela, Appingedam, Delfzijl en Oldambt binnen het Acantusgebied.

Pim Siegers, SP fractievoorzitter Pekela: „In Nederland zijn een half miljoen huurwoningen waar schimmel in de huizen zit waar mensen ziek van worden. Met een ludieke actie laten we weten dit niet te pikken en dat het opgelost moet worden. Het viel op dat Acantus massaal werd genomineerd en bij de laatste 10 zit. Uit Noord-Nederland komen ook de meeste klachten. Mensen betalen een groot deel van hun inkomen aan huur. Daar mogen ze een veilig en gezond thuis voor terug verwachten.”

„Acantus is de grootste woningbouwcorporatie van Noordoost Groningen en heeft 30% van de woningvoorraad. Het gaat om duizenden woningen. Er zullen honderden woningen met schimmel zijn. Als het landelijke een half miljoen is zal het percentage bij Acantus hoog zijn.”

Een huurster vertelt in een schimmelwoning te wonen. “Wij hebben schimmel in de badkamer, aan de buitenmuur, in de slaapkamer en aan het plafond. In de koude hoeken van het huis vormt zich schimmel. We bellen en dan komen ze met een spuitbus HG schimmel langs. Maar de oorzaak wordt niet aangepakt.”

Een andere huurder vertelt al jaren tegen een bureaucratische muur te lopen bij de verhuurder. “Mijn zoon met astma slaapt iedere nacht in een ongezonde kamer. Dat zorgt voor klachten, onzekerheid en schaamte. Na keer op keer bellen kwam er eerder dit jaar eindelijk iemand langs. Hij schrok, nam wat monsters en sindsdien is het weer maanden stil.”

Acantus voorlichter Leonie Wedda zegt het belangrijk te vinden dat mensen goed kunnen wonen. „We nemen schimmelmeldingen altijd serieus. En ik wil benadrukken dat het vervelend is. Zoals iedere corporatie krijgen we wel eens meldingen over schimmel. Soms is de oorzaak heel complex. Het kan allerlei oorzaken hebben zoals onvoldoende isolatie en hoog grondwater, en kan het een combinatie zijn. We sturen altijd een vakman. Als het beperkt is tot een ruimte krijgt het een schimmelspray en met een advies. Op het moment dat de vakman vermoedt dat er iets met de constructie is, gaan we altijd onderzoeken wat de oorzaak is. Dan laten we een thermografische foto maken. Zo nodig gaan we een gespecialiseerd team langs sturen die de schimmel doodt en bewoners adviseert.”

De woordvoerster zegt niet op de voorbeelden in te kunnen gaan. Ze weet niet om welke bewoners het gaat en in welke situatie. „We zouden het moeten uitzoeken om er vanuit onze kant een reactie op te kunnen geven. We hebben 13.000 huurders. Kan op dit punt eigenlijk alleen maar aangeven hoe wij te werk gaan. En dat wij het heel erg belangrijk vinden dat we huurders helpen die last van schimmel hebben. En dat het inderdaad niet altijd eenvoudig is op te lossen doordat het verschillende oorzaken kan hebben. Maar we willen graag reageren en ook willen uitzoeken wat er aan de hand is.”

Siegers: „Mensen van de SP zijn bij veel huurders thuis geweest. De schimmel zit soms in de keuken, soms zit het in de badkamer, maar het meest schokkend is dat het vaak in de slaapkamers te vinden is. Acantus geeft vaak aan om beter te isoleren. Maar zit er schimmel in het systeem moet je als woningbouwcorporatie ingrijpen. Het geld dat hier binnenkomt, is geld van huurders. Wat je minimaal kunt doen is een veilige en schone woonomgeving bieden. Het kunnen oudere huizen zijn met problemen, maar zelfs dan is het de verantwoordelijkheid van Acantus.”

Woordvoerster Wedda: „Wij herkennen ons niet in het verhaal dat wij niet goed met de schimmelklachten omgaan. Wij zorgen ervoor dat die schimmel en de vochtproblematiek zo beperkt mogelijk blijft. We erkennen dat wij ook oudere woningen hebben waar inderdaad ook sneller vochtproblemen ontstaan.”

Acantus gaat de komende tien jaar in het gehele werkgebied 4000 woningen verduurzamen. Daarmee wordt naar verwachting de vochtproblematiek op de langere termijn verminderd. Er zullen veel oudere woningen worden gesloopt, en 2700 woningen nieuw worden gebouwd.

„Met het verduurzamen zijn we nu al begonnen, maar volgend jaar verwachten we de eerste vierhonderd te kunnen doen. Dat is door ons gehele werkgebied”.