Bouw Stationsgaard van start

VEENDAM - Op donderdag is aan de Havenstraat in Veendam de bouw gestart van het nieuwbouwproject Stationsgaard. Op het voormalige terrein van de GGZ en het Arbeidsbureau worden tien duurzame en energiezuinige twee-onder-een-kapwoningen gebouwd met het Fijn Wonen-label van Van Wijnen.

Onlangs is het bouwbedrijf met de grondwerkzaamheden gestart. Het aantrekken van de woningmarkt ook in Oost-Groningen heeft geresulteerd in een verrassend vlotte verkoop van de woningen. Toekomstige bewoners van acht woningen hebben gekozen voor een volledig gasloos huis. Twee andere huizen zullen helemaal zelfvoorzienend zijn. De overige zijn voorbereid om er later op aan te kunnen passen.

Alle woningen worden voorzien van vloerverwarming. Met als basis een luchtwarmtepomp die op duurzaam opgewerkte energie werkt. De luchtwarmtepomp haalt de warmte uit de lucht en verwarmt daarmee het hele huis, en ook het water. Deze slimme compacte oplossing neemt door het integreren in het dak van de woning evenveel ruimte in als de traditionele CV-opstelling. Het is een nieuwe technologie die in de toekomst vaker zal worden toegepast. In de provincie Groningen heeft Veendam de primeur.

Tijdens de officiële starthandeling was er een feestelijke bijeenkomst met alle kopers en wethouder Henk-Jan Schmaal. Voor ontwikkelaar Jan Theo van der Beek van Van Wijnen voelde het als een thuiswedstrijd, hij komt zelf ook uit Veendam. ,,Lange tijd is er niet zo heel veel bijgebouwd en het was nog wel even spannend”, vertelt hij in zijn toespraak.

De aanstaande bewoners hebben samen de symbolische handeling ‘message-in-a-bottle’ verricht. Onder de fundering van hun eigen toekomstige woning mochten ze een fles begraven met daarin een stukje eigen geschreven geschiedenis, symbool staand voor de geschiedenis die ze op hun nieuwe plek gaan maken.

Jarno en Tamara wilden de woning graag vanwege de diepe tuin voor de kinderen. ,,Nieuwbouw met zo’n grote tuin hoor je niet vaak. Het is een mooie kans.”

Hun zoontje Silvan had zijn tekening van twee huizen onder een kap in de fles gestopt. In de tuin komt een tuinhuis. Richard en Tineke uit Groningen werken beiden in Veendam. ,,Straks kunnen we op het fietsje naar het werk. Lekker dicht bij de winkels, en het station is om de hoek voor naar Groningen. Wij vonden dit wel een mooi project, zeker in verband met de issue over het gas momenteel”. De aannemer vinden ze heel sympathiek in de omgang met de mensen. ,,Het is nieuw en het is spannend. En dan is het fijn dat ze voor je klaar staan en alle vragen kunnen beantwoorden. Het voelt dat dit het laatste huis wordt om oud in te worden, dat gaf eigenlijk de doorslag”.

De woningen zijn al in aanbouw terwijl op plek zelf daar nog niets van te zien is. Er wordt veel in prefab gefabriceerd, de betonwanden staan al klaar. Daardoor kan op de bouwplaats zelf vaart worden gemaakt. Begin 2019 moeten de woningen worden opgeleverd.