Grote namen bij Blueprint

VEENDAM - Op vrijdag 16 november heb ik weer een nieuwe live aflevering vanuit de foyer van theater vanBeresteyn. Deze keer blues en country uit Nederland met ‘grote’ namen. Het blues duo Greyhound en country legende Dick van Altena zijn mijn gasten.

Veertig jaar geleden richtten twee jonge Nederlandse muzikanten een akoestisch bluesduo op: Greyhound. Sjoerd Heijda (zang, gitaar en incidenteel mandoline of piano) en Klaas Vermeulen (harmonica) doken in de rijke historie van klassieke African-American blues en vertolkten interpretaties van songs van Amerikaanse bluesartiesten als Big Bill Broonzy, Tarheel Slim, Sonny Terry & Brownie McGhee en Jim Brewer. Bovendien voegden ze wat eigen werk toe. Al snel speelden ze door heel Nederland en bovendien tekenden ze een platencontract. Vanwege persoonlijke omstandigheden verloren ze elkaar een tijdje uit het oog en werd de eerste lp nooit afgemaakt.

Beiden bleven actief in diverse formaties. In 1995 namen ze vier songs op voor de verzamel-cd No Less Than Wireless, die geheel gewijd was aan akoestische blues van Nederlandse bodem. Sjoerd trad op als voorprogramma van Marianne Faithful in het Amsterdamse Carré en Klaas stond op talloze blues festivals als North Sea Jazz, Ribs & Blues en Drijf-In Blues. In 2013 gingen ze samen op zoek naar blues en verwante muziek in de Verenigde Staten. Gedurende die trip besloten ze om samen een album op te nemen.

Liedjesschrijver en zanger Dick van Altena (1957) was van 1977 tot eind 2005 het gezicht én geluid van (The) Major Dundee (Band). Henk Wijngaard, Mooi Wark, Toni Willé (‘Pussycat’), De Sjonnies, Saskia & Serge en vele, vele anderen namen songs op van de schrijver van Altena.

In 2017 vierde Dick van Altena zijn 40-jarig muziekjubileum en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met recht wordt hij de ambassadeur van de Nederlandse country genoemd.