Meegevoerd door een echt orkest

VEENDAM - Meespelen in een professioneel orkest, dat is de droom van menig amateurmuzikan. Zondag kon het. Toen vond in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum de zevende Meespeelmiddag plaats met educatief symfonisch orkest Educa Symfonia en het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën.

Negen musici in opleiding hadden zich aangemeld voor een onvergetelijke en muzikale ervaring. Zij dienden minimaal over niveau B te beschikken, of minstens een aantal jaren les. Leeftijd speelde hierbij geen rol, wel motivatie en enthousiasme.

De deelnemers aan de Meespeelmiddag hadden vooraf toegankelijke muziekpartijen toegestuurd gekregen om deze thuis in te studeren. Op zondagmiddag werd op de betreffende muziekwerken gerepeteerd. Vanaf speelden ze mee met het samengevoegde orkest van Educa Symfonia’ en het VKSO onder leiding van dirigent Lubertus Leutscher.

Bekwame orkestleden hebben met veel plezier de deelnemers begeleid tijdens het concert. Met onder het publiek natuurlijk uitgenodigde familieleden.

De 13-jarige Luit Kamphuis uit Coevorden viel meteen al op vanwege zijn enthousiaste houding. Speciaal voor de uitvoering had hij een colbertje aan. Luit speelt vanaf zijn achtste op de dwarsfluit en speelde voor de eerste keer mee. De repetitie en de uitvoering ging goed. Hij komt uit een muzikaal gezin. Zijn ouders en zusje zaten in het publiek. Door zijn vader was hij geattendeerd en had zich opgegeven. In Coevorden volgt hij een muziekopleiding voor niveau B.

Na niveau D volgt het conservatorium. ,,Misschien ga ik ook wel wat anders doen, maar als ik de kans krijg ga ik in de muziek verder. Op de middelbare school moet volgend jaar een vakkenpakket gekozen worden. Wat het gaat worden weet hij nog niet, misschien treinmachinist.”

Bovenop het concert van de Meespeelmiddag kan iedere deelnemer ook vrijblijvend aan nog twee repetities deelnemen. Samen met Educa Symfonia in cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam.