Burgemeester en brandweer op kraambezoek bij familie Renken

VEENDAM - Burgemeester Sipke Swierstra en de brandweer ging woensdag 7 november op kraambezoek bij de familie Renken. Het bezoek was in het kader van de campagne ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’ tijdens de brandpreventieweken.

Tijdens het bezoek deed de brandweer een brandveiligheidscheck en werd er een rookmelder in de woning geplaatst. Het kindje van de familie Renken is de eerste nieuwe ingeschrevene in het geboorteregister van de gemeente Veendam tijdens de brandpreventieweken.

Elk jaar in oktober worden de brandpreventieweken gehouden en zet de brandweer een campagne op die gericht is op een speciale doelgroep of actie. Dit jaar ligt de aandacht op jonge ouders. Als er een kindje op komst is of je bent net bevallen komt er veel op je af. Brandveiligheid is niet het eerste waar je aan denkt. Toch is de komst van een kindje juist het moment om het huis extra brandveilig te maken. Jonge gezinnen zijn kwetsbaar voor brand. Een kwart van de woningbranden vindt plaats bij gezinnen met jonge kinderen.

Ouders kunnen zelf veel doen om de kans op een brand te verkleinen. De brandweer wil jonge ouders met de campagne ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’ tips en advies geven bij het voorkomen van brand in huis en hun wijzen op de risico’s op brand.

„Een rookmelder is vanaf 2003 voor nieuwbouwwoningen verplicht”, legt de brandweerman uit. „Volgens de installatievoorschriften is de beste plaats midden in de ruimte, niet te dicht bij openslaande ramen en deuren”.

„Het minimum is in de vluchtweg, maar het beste is om de hele woning van rookmelders te voorzien, niet alleen in de woonkamer. Maar ook in de keuken en bijkeuken waar een wasdroger en de wasmachine staat. Dat zijn eigenlijk de risicoruimtes. Als daar brand uitbreekt en er hangt alleen in de vluchtweg een rookmelder, kan het ontzettend lang duren voor de rook bij die rookmelder terechtkomt. Dat is een tijd waarin de brand zich behoorlijk kan ontwikkelen. Het belangrijkste is dat iedereen op tijd buiten staat”.

“Er wordt ook nog wel eens aan de slaapkamer voorbijgegaan waar kleine kinderen misschien ’s een keer met vuur kunnen spelen, of een kaarsje op hun slaapkamer hebben. Het zijn risicoruimtes die je eigenlijk mee moet pakken. En dan moet je eigenlijk de rookmelder ook nog aan elkaar kunnen koppelen. Wanneer er beneden brand uitbreekt is het de vraag of ‘s nachts de rookmelder wordt gehoord”.

De familie Renken had al twee rookmelders in huis die aan elkaar gekoppeld zijn. De rookmelders hebben een gebruiksduur van ongeveer 10 jaar. „Dan wordt het tijd om daar ‘s naar te gaan kijken”.

Na de gezellige zit met koffie en beschuit met blauwe muisjes werd de woning nog even nagelopen om te kijken naar de risico’s. Aandacht ging ook uit naar de elektrische apparatuur, zoals de droger en de wasmachine, de televisie, telefoon en tablets.