Zwemwedstrijden De Brug speciale editie

VEENDAM - De zwemwedstrijd van De Brug voor zwemmers met een verstandelijke beperking had zaterdag een heel speciaal tintje. Naast de wedstrijden voor de Telkampbokaal met circa 120 zwemmers hebben tegelijk twee zwemmers van De Brug getraind voor de Special Olympics World Games van 2019 in Abu Dhabi.

Zwemmer Chris Kuiper (33) uit Veendam had in 2014 meegedaan aan de Nationale Special Olympics in Nijmegen. De Muntendammer Bart Hol (24) zijn eerste Special Olympics was in 2010 te Venlo. In 2017 mocht hij mee naar de Nationale Special Olympics in Italië, waar hij drie keer goud heeft veroverd.

Extra speciaal is dat ook de rest van het zwemteam van Team NL in Abu Dhabi mee gaat doen. Tijdens de wedstrijden zaterdag in Tropiqua werden alvast op een aantal afstanden geoefend die ook in Abu Dhabi gezwommen gaan worden, zoals de 1500 meter vrije slag. Team NL gaat ook de beide estafettenummers die bij de World Games aan bod komen zwemmen. Andere deelnemende zwemmers aan de World Games komen van de clubs Hera 11 afd. Savas uit Raalte, Z&PC De Veene uit Almelo en HZ&PC uit Heerenveen.

De Telkampbokaal is voor alle zwemmers die aangesloten zijn bij een van de regio’s van De Brug. De zwemwedstrijd wordt eens in de 2 jaar in Veendam georganiseerd. Er is in zeven leeftijdscategorieën gezwommen op de afstanden: 25 meter schoolslag, rugslag en vrije slag. Op de 50 meter schoolslag, rugslag, vrije slag en vlinderslag. Op de 100 en 200 meter vrije slag, en de wisselslag. Estafettes zijn gezwommen over 4x 25 meter schoolslag en 4x 50 meter vrije slag.

Uit de provincie Groningen waren vertegenwoordigd: Regio Noord Groningen, Regio Stad Groningen, regio Westerkwartier, regio Hoogezand, regio Oldambt, DWS Stadskanaal en regio Veendam. Uit Friesland was Activo present, en uit Drenthe Flotar. Speciaal voor de World Games was toegevoegd de 1500 meter vrije slag, de estafettes 4x 50 meter wisselslag en de 4x 100 meter wisselslag.