Cosis zet monumentale deuren open

VEENDAM - De monumentale panden aan de Jacob Bruggemalaan 70-74 bestaan 100 jaar. Tot 2002 werden ze gebruikt door de Gemeentewerken Veendam en tot op heden zijn ze het onderkomen van Cosis, de nieuwe naam van NOVO.

Cosis wil dit 100 jarig bestaan vieren door voor iedereen de deuren open te zetten op woensdag 28 november tussen 13.00 en 18.00 uur. Belangstellenden kunnen, met een hapje en een drankje in de hand, een kijkje nemen in de gebouwen en zien hoe het er tegenwoordig overdag aan toe gaat.

In het Poortgebouw maken cliënten van Cosis smaakvolle, kunstzinnige en ambachtelijke producten en cadeau-artikelen, die worden verkocht in eigen winkel. Een cateringgroep verzorgt koffie en thee bij vergaderingen en lunches.

In de Oude Brandweerkazerne werkt een groep die gericht is op tuin- en onderhoudswerkzaamheden. Dit gebeurt op eigen terrein en op andere locaties. Een andere belangrijke activiteit is het kappen, zagen en kloven van haardhout.

De Villa is een dienstencentrum voor cliënten van Cosis die zelfstandig in Veendam of in de omliggende dorpen wonen. Deze clienten hebben een lichte verstandelijke of een psychische beperking. Zij kunnen naar de Villa komen om bijvoorbeeld hun begeleider te spreken, een maaltijd te nuttigen of de was te doen.

Dan is er nog de Buurtschuur. Deze is ontstaan uit het gegeven dat er binnen de gemeente een toenemende vraag is naar passende activeringslijnen voor inwoners met een uitkering. Veel van de gebruikers ervaren een afstand tot de arbeidsmarkt. Op nummer 74 bevindt zich de Inloop, een sociale ontmoetingsplek voor een kop koffie, een praatje of gewoon even de krant lezen.

Cosis wil graag aan Veendam en omstreken de veelzijdigheid van het gebouw laten zien. Het is aan de buitenkant beeldbepalend in Veendam, maar wat er binnen de muren gebeurt, is minstens zo boeiend. Medewerkers en cliënten van Cosis laten het u graag zelf zien op 28 november.