RepetitieVoetbalopera Langeleegte in volle gang

VEENDAM - / Zondagmiddag vond in De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans de openbare koorrepetities voor de volksopera ‘Veendammer Wind’ plaats. In de zomer van 2019 wordt deze unieke volksopera, die herinnert aan het roemruchte verleden van de voetbalclub SC Veendam, in het voormalig stadion De Langeleegte uitgevoerd.

Het Veenkoloniaal Symfonieorkest (VKSO) had een oproep geplaatst voor nieuwe koorleden die mee willen werken aan de voetbalopera. Het VKSO concertkoor met 22 kernleden wilde speciaal voor deze gelegenheid naar minimaal 60 personen uitbreiden. Er meldden zich 48 nieuwe koorleden aan en de repetitie kon beginnen met 70 personen. Het koor heeft ruimte voor alle stemmen en dus zijn sopranen, alten, tenoren en bassen welkom. Om in aanmerking te komen voor deelname aan dit unieke project wordt nog wel een korte stemtest gehouden.

Onder begeleiding van dirigent Lubertus Leutscher ging het tijdens het repeteren al heel mooi samen. De meeste mensen hadden al koorervaring en stapten er zo in. Een Gronings wiegeliedje diende ook als oefening. Met z’n allen is er op drie scènes geoefend, waaronder op een lied uit scène drie, onder begeleiding van pianist Cas Straatman. Hij is de vaste repetitor van het VKSO concertkoor. Er werd gerepteteerd op een speciaal samenspel tussen mannen en vrouwen, dat in de opera een speciale rol gaat spelen.

Het was mooi om te zien hoe, onder leiding van Lubertus Leutscher, op één middag er al zoveel gedaan kon worden. Maar vooralsnog was het de bedoeling om de nieuwe mensen het gevoel te geven hoe het gaat, en waar het over gaat. En hoe die muziek met een groot orkest samen klinkt, met de solisten erbij en met de spelers.

Spreekwoordelijk worden er flinke zangpartijen op de grasmat gelegd. Het Veenkoloniaal Symfonieorkest gaat onder leiding van Lubertus Leutscher het koor en de solisten begeleiden. Eén van die solisten is zanger Erwin de Vries. Ineke Luurs uit Zuidlaren zingt niet bij een koor, maar kwam op persoonlijke titel. Het onderwerp met de historie en verhalen over de voetbalclub Veendam vindt ze heel leuk. „En dat gecombineerd met de muziek zijn dat eigenlijk twee hobby’s van mij. Van mijn echtgenoot en mijn kinderen heb ik ook wel veel over de club meegekregen”. Tera van den Heuvel haar grote hobby is altviool spelen bij het VKSO. In het concertkoor zong ze als tenor mee voor het geven van wat steun. Er was maar een tenor in het koor aanwezig, terwijl er twee partijen zijn. Zij deed de andere partij.

De voorzitter van het Productiefonds Amateurkunst Mario Post schaarde zich ook bij het repetitiekoor, zij het tijdelijk. Hij was er toch en zong mee om de sfeer te proeven. „Het was heel aanstekelijk. Je bent niet alleen aan het zingen. Als de regisseur vertelt welke scène erachter zit krijg je de beleving van het verhaal. En dan speciaal in dat stadion straks, waar we 2000 mensen per voorstelling willen hebben. Het moet een fantastische sensatie worden”.

Het ophouden van het bestaan van de betaalde voetbalclub was voor velen in de Veenkoloniën traumatisch. De opera gaat positief eindigen met een prachtige slotscène. Er wordt nog versterking gezocht van acht tot tien koorleden, met name mannen.