Zonnig en zomers weekeinde

Regio - De zon schijnt dit weekend volop, alleen het noordoosten van Nederland heeft op zaterdag eerst nog te maken met wolkenvelden.

Zaterdag

De maximumtemperaturen lopen uiteen van 20°C op de Wadden tot lokaal 28°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

De nacht naar zondag is het helder, in het noordoosten kan lokaal grondmist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noordoosten tot 14°C in het zuidoosten. De wind is zwak en draait van noord naar een oostelijke richting.

Zondag

Zondag overdag is het zonnig en droog en wordt het op veel plaatsen zomers warm met maxima van 25°C op de Wadden tot plaatselijk 30°C in het zuidoosten. De wind is oost tot zuidoost en is zwak tot matig. In de loop van de middag wordt de wind noordoost. Langs de westkust steekt er een wind van zee op en koelt het wat af (Bron: KNMI).

Zonkracht

De verwachte zonkracht (UV-index) van dit weekend is dan ook sterk: 7. KNMI raadt dan ook aan goed te beschermen tegen de zon.

Extreme droogte nog lang niet voorbij

Een einde aan de extreme droogte is nog niet in zicht. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort (verdamping min neerslag) bedraagt circa 210 mm en zal doorstijgen naar 225 mm op maandag. Alleen in 1976 was het tekort half juli nog groter, namelijk circa 255 mm. Vanaf dinsdag is er kans op plaatselijke buien, waardoor het landelijk gemiddelde neerslagtekort waarschijnlijk stabiliseert. Lokaal zal enige verlichting van de droogte optreden, terwijl de problemen elders verder kunnen toenemen (Bron: Weeronline).