Internet of Things vergroot hoeveelheid straling in huis

Aangeboden door: strooming.nl

Internet of Things, vaak afgekort tot IoT, vergroot de hoeveelheid straling binnen woningen. Veel woningbezitters zijn zich hier niet van bewust, wanneer zij het ene na het andere draadloze, slimme apparaat aanschaffen.

Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor slimme verlichting in huis, voor een slimme thermostaat en zelfs slimme apparatuur in de keuken. Het is hiermee mogelijk om de verwarming alvast wat hoger te zetten, om de oven voor te verwarmen, enzovoorts. Het toenemend aantal slimme apparaten in huis maakt de straling meten in huis eens in de zoveel tijd een verstandige keuze. Overigens is nog niet geheel duidelijk of de straling als gevolg van mobiele telefoons en bijvoorbeeld WiFi in huis schadelijk is voor de gezondheid van bewoners.

Mogelijke gevolgen van te hoge concentratie straling

Een te hoge concentratie straling zou kunnen leiden tot verschillende gezondheidsklachten, al is daar nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Problemen als slapeloosheid en oorsuizen, maar ook een opgejaagd gevoel en hoofdpijn worden toegeschreven aan de steeds verder groeiende hoeveelheid straling binnen woningen. Deze klachten komen voornamelijk voor bij mensen die last hebben van EHS, wat staat voor elektrohypersensitiviteit. Het is een aandoening waarbij mensen overgevoelig zijn voor straling. Zoals reeds genoemd is er nog geen wetenschappelijk bewijs, wat aantoont dat straling in huis als gevolg van het grote aantal draadloze apparaten schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mensen.

Straling soms eenvoudig terug te dringen

Er zijn in veel woningen verschillende manieren om de hoeveelheid straling terug te dringen. Wist je dat het bijvoorbeeld al helpt, wanneer je een laptop of computer aansluit op een vaste internetkabel? Op deze manier vindt er geen straling plaats tussen de computer en de router elders in huis. Het internetsignaal loopt via de kabel. Ook kun je overwegen om de router te koppelen aan een tijdschakelaar. Op deze manier kun je de router in de nacht automatisch uit laten schakelen. Vergelijkbaar hiermee is het uitschakelen van het WiFi-signaal op mobiele apparatuur rond de slaapkamer. Denk aan je telefoon, maar ook aan een tablet. Op deze manier maken de apparaten geen verbinding met het draadloze netwerk en ontstaat er geen straling.

Professionele meting uit laten voeren voor straling in huis

Er zijn verschillende organisaties die een professionele meting binnen je woning kunnen uitvoeren. Bij deze meting zoeken zij naar elektromagnetische velden, die duiden op straling in de verschillende ruimtes van je woning. Op basis van de uitkomst van zo’n meting kan de situatie binnen je woning vergeleken worden met het gemiddelde in andere huizen. Het biedt je nieuwe inzichten en kan helpen bij het maken van een keuze rond de noodzaak van het inperken van de straling, aan de hand van de eerder genoemde opties.