Stadsbestuur Groningen drukt Skaeve Huse in Harkstede door

Het stadsbestuur drukt het opvangproject Skaeve Huse aan de Hoofdweg in Harkstede door.

Omwonenden zijn mordicus tegen de opvang voor notoire overlastgevers. Ook de gemeente Midden-Groningen is ongelukkig met de voorziening op de gemeentegrens.

Bewoners en gemeentebestuur van Midden-Groningen vrezen overlast en zelfs gevaar van de bewoners van Skaeve Huse die op geen enkele ander opvangsplek te handhaven zijn. Een van de grote problemen is dat omwonenden langs de opvang moeten als ze zich bewegen tussen stad en Groningen. Een snelle alternatieve route is er niet.

Het stadsbestuur wil de negen overlastgevers niettemin opvangen in zogenoemde ‘asowoningen’ aan de Hoofdweg. ,,Deze mensen zijn er nu ook al. Ze slapen in tenten”, zegt wethouder Roeland van der Schaaf. Het stadsbestuur hoopt de angsten weg te nemen door de opvang zo in te richten dat de onveiligheidsgevoelens afnemen.

In het drie weken geleden gepubliceerde onderzoek naar de Skaeve Huse van Breuer Intraval werd geconcludeerd dat sociaal draagvlak in de buurt belangrijk is voor het slagen van het project.

Dit draagvlak is er niet. Er staan al maanden spandoeken in vrijwel iedere tuin aan de Hoofdweg. De buurt heeft inmiddels geen enkel vertrouwen meer in het stadsbestuur. Ze ontdekten afgelopen winter dat er een flinterdun onderzoek is gedaan naar geschikte locaties in de gemeente. Bovendien staat er druk op het project omdat er een deadline is verbonden aan een forse rijkssubsidie. Daarnaast legden ze de hand op documenten waarin ambtenaren elkaar waarschuwen dat de buurt een ‘slachtofferrol’ aanneemt. Verder werd de doelgroep meerdere keren aanzienlijk milder afgeschilderd dan die werkelijk is.

Niettemin heeft wethouder Van der Schaaf niet het gevoel dat het proces niet goed is verlopen. ,,Ik vind het nog steeds ingewikkeld om te ontdekken wat we anders hadden moeten doen.”