'Goed luisteren naar het probleem van de patiënt en samen zoeken naar de beste oplossing. Het ouderwetse gipshappen is meestal niet meer nodig'

Om alvast in de agenda te noteren. Vincent Steendam en Bas Kinds van de Tandprothetische Praktijk Jansen in Stadskanaal houden zaterdag 2 oktober van 9.00 tot 16.00 uur een informatiedag over het zogeheten klikgebit.

Een ‘gewoon’ kunstgebit zit los in de mond. Een klikgebit wordt vastgeklikt op implantaten. Dit zijn kleine schroefjes die in het kaakbot worden gezet door een tandarts-implantoloog of een kaakchirurg. Als de schroefjes zijn vastgegroeid dan wordt het kunstgebit op maat gemaakt. Het kunstgebit klikt op de implantaten.

6000 patiënten

Vincent Steendam en Bas Kinds runnen sinds enkele jaren de bekende Tandprothetische Praktijk Jansen aan het Liliënthalplein 11. Het is een drukke praktijk met zo’n 6000 patiënten die in de wijde regio wonen. Van Sellingen tot Exloo, van Gieten tot Ter Apel. „Toch nemen we alle tijd voor onze patiënten”, benadrukt Vincent. „We hebben een wachtkamer, maar die wordt nauwelijks gebruikt”, vult Bas aan. „Patiënten worden vrijwel steevast op het afgesproken tijdstip geholpen.”

Zoeken naar de beste oplossing

„ Of patiënten zich nu bij ons melden met bijvoorbeeld een verkleurd kunstgebit, een kunstgebit dat gerepareerd moet worden of voor het aanmeten en vervaardigen van een nieuw kunstgebit. We doen er werkelijk alles aan om te zorgen dat de patiënten honderd procent tevreden en met een blij gezicht de deur uitlopen. Dus een mooi gebit, waarmee ze goed kunnen eten en praten.”

Vakkundig handwerk

De werkwijze in de tandprothetische praktijk is in de loop der jaren ingrijpend veranderd. „Met behulp van de computer en de 3D printer worden de proefgebitten gemaakt in ons eigen laboratorium. Het ouderwetse gipshappen is meestal niet meer nodig. Vervolgens wordt aan de hand van het proefgebit met de patiënt overlegd over aanvullende wensen. Daarna gaan we aan de slag. Gelukkig is er ook nog sprake van vakkundig handwerk, zoals freesen en polijsten met hoogglans. Na het eerste vrijblijvende en gratis consult duurt het gemiddeld zo’n vier, vijf weken voordat het kunstgebit klaar is en de patiënt hoeft nog maar hooguit drie keer langs te komen.”

Contracten met alle zorgverzekeraars

Voor een volledig kunstgebit of een gebitsprothese is geen verwijzing van de tandarts nodig. Steendam en Kinds hebben bovendien contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars in Nederland en in het algemeen wordt 75 procent van de kosten van een kunstgebit vergoed. De tarieven voor de mondzorg zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA).

U wilt meer informatie? Kijk dan even op de website www.tppjansen.nl of bel 0599-652382.

Paul Abrahams