Hans Boiten: schilder op gevoel

Hans Boiten (91) begon op zijn vijfendertigste met tekenen. Maar ook het schilderen had een grote aantrekkingskracht op hem. In 1964 kwam hij tijdens een excursie bij het kunstschildersechtpaar Karel en Henny Arkema in Appingedam met Karel in gesprek. Dat was het begin van een verandering in de manier van werken van Boiten.

,,Een heel aardige man. Ik vroeg of ik een keer weerom mocht komen. Ik maakte kleine tekeningen. Hij had me ertoe aangezet tot het maken van grotere dingen. Een schildersopleiding heb ik niet gehad. Hij zei dat het ook niet hoefde. Begin maar en dan wordt het vanzelf wat. Want het maken is kunst. Niet het eindresultaat.”

Sindsdien maakt Hans grotere schilderijen. Vanwege een druk bestaan met de drie Boiten modezaken in Veendam schilderde hij met tussenpozen. Daarnaast was hij als medeoprichter ook heel actief met de Filmgroep Dubbel 8, die vijftig jaar lang de ingrijpende veranderingen van Veendam heeft vastgelegd.

Het schilderen zo af en toe was voor Hans een stuk ontspanning. In 1990 kreeg hij na de verkoop van de modezaak veel meer tijd. En had hij zich echt serieus toegelegd op het schilderen. Daarbij was hij ook mooie reistaferelen gaan schilderen.

Een van de schilderijen toont een stadsgezicht van Rovinj vanaf het water in Kroatië. Voor veel mensen doet het Italiaans aan. Naderhand zijn er ook mensen en meeuwen bijgeschilderd. Het is de vrije hand van de kunstenaar. Het schilderen van de jachthaven aan de Molenstreek met witte jachtjes deed hij vanuit zijn appartement. Met ook het sierlijke witte pand, dat haast ook wel Italiaans aandoet. Hans heeft het expressionistisch met kleurvlakken geschilderd. ,,Anders was het te braaf geweest. Nu is het een schilderij dat leeft, en dat iedereen ook herkent”, aldus Hans.

Op twee schilderijen is het prieel geschilderd waarin de schilder op zijn oude adres aan de AE Kade jarenlang zijn atelier had. In de rozentuin met 21 soorten klimrozen. Het prieeltje, met verwarming, bouwde Hans in 1994. Daar is veel geschilderd met olieverf. ,,In het appartement begon ik met acrylverf. Dat geeft minder gedoe. Want het schilderen met olieverf ruikt enorm. Het hele huis zou er binnen de kortst mogelijke tijd naar geuren. Er is wel water verdunbare olieverf, maar daar heb ik nog niet mee gewerkt.”

Voor zijn tekeningen gebruikt hij aquarel-potlood. De schilder legt zich hoofdzakelijk toe op onderwerpen die groeien en bloeien. Momenteel wordt aan een schilderij gewerkt met berkenstammen. Voor het schilderen heeft Hans eigenlijk geen les gehad. De raad van Karel Arkema, waarmee hij goed bevriend raakte, werd eigenlijk letterlijk opgevolgd. ,,Ik ben zomaar wat begonnen. Ik ben nu wel bezig met een cursus portretschilderen. Een portret kan ik wel maken, maar de bedoeling is om heel snel een portret op te kunnen zetten.”

In samenwerking met het Veenkoloniaal Museum heeft Hans allerlei oude ansichten gereproduceerd en op canvas afgedrukt. Met acrylverf zijn details, zoals bomen en gebouwen, ingekleurd. Sommige details zijn gewoon in zwartwit gebleven. Het effect is een schilderij in combinatie met oude foto’s. Half foto en half schilderij.

In de galerij van cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam zou vanaf 11 december 2020 tot 15 januari dit jaar een expositie van Hans Boiten te bewonderen zijn. Met recente werken en van werken uit een vroegere periode. Er mochten 30 mensen bij de opening zijn. Maar in plaats van de 6 weken heeft de expositie maar 4 dagen geduurd.

Henk Drenth