Struikelstenen in Midden-Groningen op digitale kaart. Gemeente krijgt er nog 164 Stolpersteine bij

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen en voorzitter Koos van der Span van Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen hebben dinsdagochtend een website over struikelstenen (of: Stolpersteine) in de gemeente Midden-Groningen gelanceerd.

Zij bezochten hiervoor de vier struikelstenen in Zuidbroek ter herdenking aan het echtpaar Freerk Wolf en Johanna Sophia Wolf-Colthof met hun twee zoons Jozef Benjamin en Benjamin, die vanaf 1935 aan de Torenstraat woonden. Alle vier gezinsleden zijn in Auschwitz om het leven gekomen.

Bezoekers van de website kunnen deze en 41 andere struikelstenen via een interactieve kaart bekijken. Ook wordt informatie over de geschiedenis van de stenen gedeeld.

Nog 164 struikelstenen toevoegen

De gemeente Midden-Groningen telt op dit moment 45 struikelstenen; in Zuidbroek, Noordbroek, Muntendam, Scharmer, Woudbloem, Froombosch en Sappemeer. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat daaraan nog 164 struikelstenen toegevoegd moeten worden.

Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen voert de komende tijd historisch onderzoek uit om de namen en de verblijfplaatsen van de omgebrachte Joodse inwoners en oorlogsslachtoffers in de gemeente te verifiëren.

Gunter Demnig

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig – de bedenker van de Stolpersteine - krijgt vervolgens de opdracht om de herdenkingsstenen te vervaardigen. De struikelstenen zijn van beton en op de kop zit een messing plaatje, waarin de gegevens van het slachtoffer zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, het concentratiekamp of fusilleerplaats.

De gemeente plaatst de stichting de stenen op de plek waar de omgebrachte mensen gewoond hebben.