Opnames voor 4 mei-herdenking

VEENDAM Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn er op 4 mei, bij de verschillende monumenten in de gemeente Veendam, geen herdenkingen met publiek. In plaats van de gezamenlijke herdenkingsbijeenkomsten heeft de gemeente Veendam een alternatieve herdenking samengesteld die op 4 mei online en via televisie te volgen is.

Maandag waren hiervoor de opnames. Burgemeester Sipke Swierstra: ,,De 4 mei herdenkingen in de gemeente Veendam kunnen dit jaar, vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, weer niet met publiek doorgaan. Juist nu is het belangrijk om de verbondenheid in de samenleving te laten zien. Ik wil de inwoners daarom vragen om op 4 mei de vlag halfstok te hangen. Plaats daarnaast op 4 mei van 19.00 tot 21.00 uur een kaars of waxinelichtje in een windlicht of glazen pot. Zet deze voor het raam, bij de voordeur, op het balkon of in de tuin. Zorg er wel voor dat deze op een veilig plek staat. Op deze manier herdenken wij vanuit ons eigen huis, maar zijn wij toch verbonden.”

Als alternatief van de herdenkingsbijeenkomsten is er vanaf 19.30 uur een videoverslag van de kransleggingen te zien via de kabelkrant van Parkstadveendam.nl en Stichting Kabelnet Veendam (SKV kanaal 996). En de online kanalen van de gemeente Veendam. Hierin zijn de herdenkingen bij het monument in Wildervank, de oorlogsgraven op de begraafplaats en de kranslegging bij het monument bij de Grote Kerk in het centrum van Veendam te zien. Ook het carillon heeft hierbij een speciale rol. Bij de Engelse graven was er een speciale rol voor de doedelzakspeler Tjitte de Wolff.

Grote kerk

Verder zijn er kransen gelegd door de Raad van Kerken, Jan Hulzebos, Stichting Naamsvermelding Oorlogsslachtoffers WOII, wethouder Ans Grimbergen en Henk Jan Schmaal en Winkler Prins leerlingen Sten Scholten en Veerle Pronk.

De erewacht hielden de veteranen Korporaal der 1e klasse b.d. Wijnand van Dijk en soldaat der 1e klasse b.d. Alex de Jong. Fakkeldrager Albert Gort heeft, komend vanuit Groningen, het Vrijheidsvuur aan burgemeester Swierstra overhandigd.